S'APROXIMA UNA DANA

Arriben pluges, tempestes, fred i nevades fins dimecres

Dilluns es produirà un canvi brusc, però després de dimecres es recuperaran els termòmetres i tornaran a ser més alts de l'habitual

191203 zbe pluja 0013

191203 zbe pluja 0013 / ISAAC PLANELLA

6
Es llegeix en minuts
El Periódico

El temps empitjorarà i serà un aliat per quedar-se a casa aquests pròxims dies i seguir així les recomanacions sanitàries per evitar el contagi per Covid-19, ja que dos fronts atlàntics arribaran aquest cap de setmana i després d’un episodi de temperatures gairebé estiuenques tornarà la pluja, les tempestes, el vent i fins i tot les nevades, juntament amb un acusat descens tèrmic, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

El cap de setmana arribarà pel nord un front atlàntic divendres i un altre diumenge que donarà lloc a xàfecs i tempestes, aïllats en general en diverses zones de l’interior peninsular.

El portaveu de l’Aemet, Rubén del Campo, ha explicat que encara dissabte serà una jornada primaveral, amb un ambient suau a la major part d’Espanya i l’aire fred a les capes altes de l’atmosfera es produiran xàfecs tempestuosos a la tarda, sobretot a Catalunya i al sud de la Península. De fet, dissabte les temperatures pujaran al terç nord i a l’àrea mediterrània.

Per diumenge el portaveu anuncia que empitjorarà el temps per l’arribada d’un sistema frontal que travessarà la Península d’oest a est i així que es produeixi aquest pas, se succeiran les pluges i xàfecs acompanyats de tempesta i que afectaran bona part de la meitat nord. En concret, precisa que plourà a Galícia, Astúries, a l’est de Castella i Lleó, País Basc, Navarra, la Rioja, Aragó i al nord i l’est de Castella-la Manxa.

A més, seran localment forts, és a dir que es podran superar els 20 litres per metre quadrat, a l’entorn de l’alt Ebre, extrem oriental del Cantàbric, Navarra, est de Castella i Lleó i de Castella-la Manxa, la Rioja i Aragó, així com a l’àrea pirinenca i al final del dia baixarà la cota de neu fins als 800 metres a l’àrea cantàbrica. També seran probables els núvols baixos i els bancs de boira matinals en zones litorals del Cantàbric i del Mediterrani.

Temperatures en descens

Les temperatures diumenge descendiran, sobretot a Galícia i a les zones pròximes a la meitat sud baixaran lleugerament, mentre que pujaran a l’alt Ebre i al Cantàbric Oriental. No obstant, confia que diumenge «malgrat aquests canvis encara serà una jornada agradable».

Quant a les temperatures del cap de setmana, apunta que des d’aquest divendres baixaran les temperatures de manera generalitzada i els intervals de vent fort bufaran diumenge a l’oest de la Península, així com a la vall de l’Ebre. A les Canàries continuaran bufant els vents alisis i hi pot haver precipitacions febles al nord de les illes de més relleu.

Dilluns es formarà una Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) al sud de la Península i estarà acompanyada de vents de component aquest a la zona mediterrània mentre es produiran precipitacions intenses que també podran ser persistents i acompanyades de tempestes, que s’estendran al quadrant nord-est, zona centre i amb menor intensitat al Cantàbric i resta de la Península.

La DANA estarà acompanyada d’un descens important de les temperatures a partir de dilluns, sobretot a les zones mitjanes i altes de les meitats nord i est, i és probable que s’acumulin espessors de neu significatives en el sistema Ibèric i al Pirineu.

Del Campo explica que la situació atmosfèrica estarà marcada per dos aspectes: d’una banda, l’arribada d’una massa d’aire molt fred de la zona d’entre Grenlàndia i el Canadà, és a dir, de latituds altes, així que és «humida i molt freda» i, d’altra banda, es despenjarà una DANA en capes altes de l’atmosfera que dilluns se situarà a la meitat sud, però afectarà bona part de la Península i les Balears.

«La baixada de les temperatures serà acusada i molt generalitzada. Baixaran els termòmetres a tot arreu menys a Galícia i aquest descens serà extraordinari en bona part del nord i del centre de la Península, és a dir, cauran més de 10 graus centígrads respecte al dia anterior», recalca el portaveu, que afegeix que ser passarà d’estar el diumenge entre 3 i 5 o fins i tot més graus per sobre dels valors normals a situar-se fins a 5 graus per sota.

Pluges des de dilluns

Així, explica que aquest «clar retrocés a l’hivern» comportarà que les pluges dilluns seran bastant generalitzades i que hi podria haver xàfecs i tempestes a la major part de la Península. Les zones amb menys pluja seran a l’oest de la Península, a Galícia, l’oest de Castella i Lleó, oest d’Extremadura i oest d’Andalusia.

Al contrari, les més abundants, freqüents i intenses es donaran en bona part del quadrant nord-est, el País Basc, la Rioja, Navarra, Madrid, Aragó, nord del País Valencià, nord i est de Castella-la Manxa i Catalunya.

Del Campo precisa que les més abundants seran les del País Valencià i a la cara sud del Pirineu aragonès, on podran ser intenses, fortes i persistents i podrien superar els 20 litres per metre quadrat en una hora.

«En principi, no sembla que hagi de ser un nou temporal ‘Gloria’, però un dels seus aspectes van ser les nevades que tornaran de nou en aquesta ocasió dilluns a partir de 700 metres al centre i al nord de la Península. Les nevades poden ser copioses al centre, tot i que no s’esperen a la ciutat de Madrid», ha afegit.

Respecte al vent, indica que bufarà fort a l’àrea mediterrània, però no tan fort com amb el ‘Gloria’.

Quant a dimarts, l’Aemet indica que la probabilitat més gran i intensitat es desplaçarà al terç sud-est, però la cota de neu pujarà de manera acusada i el pronòstic té més incertesa.

El portaveu preveu pluges intenses al centre i meitat est i que la DANA es desplaci al sud-oest, per la qual cosa les precipitacions augmentaran a l’Estret i la província de Màlaga, on podria haver-hi pluges més intenses. Aquell dia tornaran a ser «intenses» al País Valencià, Màlaga i l’Estret.

No obstant, la massa d’aire es retirarà i les temperatures tornaran a pujar, així com la cota de neu, que dimarts ascendirà fins als 1.200 metres.

A partir de dimecres s’anirà reduint la probabilitat de precipitacions i tempestes i també la seva extensió i intensitat. La inestabilitat es mantindrà amb pluges fortes al País Valencià, a l’àrea de l’Estret, Múrcia i Almeria, però en general a la resta del país quedarà un ambient més estable i espaiós i tornaran a pujar les temperatures.

També bufaran intervals de vent fort durant els primers dies de la setmana a Galícia, a les Balears, zones del centre i sud-est, sud d’Andalusia i les Canàries.

El retrocés hivernal és breu i dimecres tornaran a estar les temperatures per sobre de l’habitual a l’oest de la Península, entre 3 i 5 graus.

Així doncs, el portaveu ha pronosticat que al termòmetre se situï a Madrid en 21ºC de màxima i 10ºC de mínima dissabte; 20ºC de màxima i 9ºC diumenge; 9ºC de màxima i 3ºC de mínima dilluns; i pujarà dimarts 16ºC i 6ºC.

Notícies relacionades

A Lleó, dissabte s’esperen 17ºC de màxima i -1ºC de mínima; dilluns, 9ºC de màxima i 0ºC i dimarts, 15ºC de màxima i 3ºC de mínima. A Girona, dissabte i diumenge s’esperen 18ºC de màxima i 9ºC de mínima; dilluns, 13ºC i 10ºC i dimarts, 17ºC de màxima i 8ºC de mínima. A Toledo tindran 23ºC i 8ºC dissabte; 22ºC i 8ºC; dilluns 9ºC de màxima i 3ºC de mínima; i dimarts 16ºC i 1ºC.

A Granada tindran dissabte i diumenge 23ºC de màxima i 9 o 10ºC de mínima; dilluns 14ºC i 3ºC i dimarts, 18ºC de màxima i 2ºC de mínima. A Pamplona dissabte tindran 14ºC i 1ºC; diumenge, 20ºC i 0ºC; dilluns 9ºC i 3ºC i dimarts, 18ºC i 4ºC.