Alerta roja per pluges intenses a Barcelona i Girona a partir d'aquesta nit

Les precipitacions afectaran el litoral des de la nit de dilluns

zentauroepp49237515 barcelona   27 07 2019    barcelona   paseantes bajo la lluv190909114918

zentauroepp49237515 barcelona 27 07 2019 barcelona paseantes bajo la lluv190909114918 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha alertat de l’arribada d’un front de forts pluges que afectaran el prelitoral i litoral central de Barcelona i Girona a partir d’aquest vespre i durant tot el dia de demà, amb precipitacions que poden superar els 90 litres per metre quadrat en una hora a 100 litres en 12 hores.

Segons les previsions meteorològiques, que han activat el nivell d’alerta roja del pla d’emergències per inundacions Inuncat de Protecció Civil, les precipitacions, que han de començar aquesta nit i s’allargaran tot dimarts, podrien complicar la mobilitat a l’àrea metropolitana de Barcelona.

La virulència de les tempestes ve provocada per la gota freda («DANA» en argot meteorològic) alimentada per les restes de l’huracà ‘Dorian’ que va arrasar les Bahames fa uns dies.

El temporal de pluja a Catalunya anirà acompanyat, a més, per fort vent i onatge demà a tot el litoral, amb ones que podran superar els 2,5 metres d’altura.

L’SMC preveu que les pluges comencin aquest vespre i que de matinada afectin amb més intensitat el Barcelonès, el Maresme i la Selva, i una mica menys a la resta.

Per demà dimarts, la previsió és de pluja també intensa en molts punts del litoral i prelitoral al matí, i també a partir del migdia a la Catalunya Central i a comarques de Tarragona i l’Empordà.

Tempesta o calamarsa

Les precipitacions aniran acompanyades de tempesta i localment de calamarsa o pedra. A més, no es descarta que es produeixi algun fenomen de temps sever, sobretot de matinada i durant el migdia de demà.

Les precipitacions, sobretot les de la matinada i primera hora del matí, podrien provocar incidències i complicar la mobilitat a les comarques més afectades per l’avís, sobretot a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Davant d’aquest episodi, Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions entorn de rius i rierols perquè poden portar aigua abundant de forma sobtada i convertir-se en una zona extremadament perillosa.

Protecció Civil també aconsella no quedar-se a prop de cursos, rius i guals i evitar travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que sembla que porten poc cabal, es pot incrementar sobtadament.

L’onatge es combinarà també amb un vent fort, sobretot a la façana litoral i prelitoral central, per això Protecció Civil també recomana allunyar-se d’espigons i esculleres.

L’alerta durarà fins dimarts

Dimarts, els avisos s’amplien a tretze comunitats, amb un total de 27 províncies afectades per vent, temporal marítim, pluges o tempestes, de nou en nivell vermell a Barcelona i Girona per pluges i en nivell taronja per tempestes en aquestes mateixes províncies i a tot l’arxipèlag balear.

Hi haurà avís groc per pluges a Cantàbria, Tarragona, Biscaia, Guipúscoa i Astúries, per acumulacions de 15 litres per metre quadrat en una hora i fins a 40 litres en dotze hores, i el vent i l’onatge es mantindran en avís groc a les províncies d’Almeria, Cadis, Granada, Màlaga, Ceuta, Melilla.

Finalment, el vent bufarà amb ratxes de fins a 90 quilòmetres per hora al Pirineu d’Osca, de 80 quilòmetres per hora en punts muntanyosos de les províncies d’Àvila, Burgos, Lleó, Palència, Segòvia, Sòria i la Rioja i de 70 quilòmetres per hora a la vall de l’Ebre a Saragossa i a Almeria. 

Descens de les temperatures

Així mateix, serà significatiu el descens tèrmic dimarts, que podrà ser fins i tot «extraordinari» en zones de l’interior peninsular. També s’esperen nevades al Pirineu a partir d’entre el 2.000 i 2.200 metres.

L’Aemet destaca que hi ha «poca incertesa» quant a l’entrada de la DANA i el seu desplaçament dimarts per l’est peninsular, però reconeix que sí que n’hi ha quant a la seva evolució durant els dies següents. 

No obstant, l’Aemet adverteix que petits canvis en l’evolució de la DANA i amb el règim de vents en nivells baixos, podrien desplaçar els màxims de precipitació a altres zones.

Diumenge amb tempesta

Aquest cap de setmana, els Bombers de la Generalitat han realitzat una trentena de serveis per les pluges intenses d’aquest diumenge a la tarda. El telèfon d’Emergències de la Generalitat ha rebut una vintena d’avisos per les pluges intenses. La majoria de les trucades han sigut per afectacions lleus, com arbres caiguts i petites inundacions, segons els Bombers de la Generalitat. Els avisos s’han concentrat al Maresme i al Baix Llobregat, concretament al Prat de Llobregat, Sant Just Desvern i Sant Boi de Llobregat.

Quant a Barcelona, les precipitacions han sigut considerables en algunes zones, com la plaça de Sants, amb 62,6 mm, i en general al districte de Sants-Montjuïc, on s’han recollit 45,4 mm.

Notícies relacionades

Protecció Civil ha activat una prealerta del Pla Inuncat per avís d’observació de precipitació intensa al Maresme, el Barcelonès i el Baix Llobregat.

Aquest diumenge, el Servei Meteorològic de Catalunya també ha alertat de risc de tempestes durant la matinada de dilluns: