METEOROLOGIA

Primer cap de setmana estiuenc a Catalunya: sol i calor a doll

El temps serà estable

jcarbo30592930 salou180520210809

jcarbo30592930 salou180520210809 / JAUME SELLART

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El temps estable i anticiclònic, amb cel poc ennuvolat, i les temperatures estiuenques que fins i tot superaran els 35 graus centígrads a la vall del Guadalquivir es mantindran aquest cap de setmana i almenys fins dimecres pràcticament a tot Espanya, segonsl’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

No obstant, l’Aemet assenyala que en l’extrem nord peninsular el cel serà ennuvolats o amb intervals i seran probables les precipitacions ocasionals i disperses que seran febles en general, malgrat que alPirineu oriental seran de més intensitat i hi podria haver fins i tot alguna tempesta.

Intervals ennuvolats

També hi haurà intervals ennuvolats al nord i a l’est de les Balears i les Canàries i no es descarta als arxipèlags alguna precipitació ocasional ni els núvols d’evolució en zones de l’interior peninsular. En concret, dissabte es podria produir algun xàfec a l’entorn dels sistemes Central i Ibèric.

Quant a les temperatures, les diürnes pujaran de manera generalitzada divendres i segons l’Aemet deixarà un panorama bastant estiuenc a bona part de la Península.

De fet, precisa que durant tot el cap de setmana es podran superar els 30 graus centígrads en bastantes zones de l’interior de la meitat sud peninsular i fins i tot els 35 graus centígrads a la vall del Guadalquivir i del Guadiana.

Quant al vent, bufarà de nord a les Canàries i al terç nord peninsular i serà de Llevant a Alborán i litoral sud-est. En la resta, el vent serà fluix en general.

Setmana tranquil·la

De cara a la propera setmana, entre el 18 i el 24 de juny, s’espera que la transició de la primavera a l’estiu es produeixi amb la mateixa situació de temps anticiclònic i estable, i predominarà el cel poc ennuvolat, encara que amb algun interval ennuvolat al Cantàbric oriental i al nord de les Canàries.

Si bé existeix una mica d’incertesa quant al moment, sembla que a partir de dimarts a la tarda o bé dimecres, és probable que una baixa freda en altura al sud-oest de la Península afavoreixi l’arribada de nuvolositat mitjana i alta, i de certa inestabilitat, a la meitat oest peninsular i a l’entorn dels sistemes muntanyosos.

D’aquesta manera, l’Aemet veu probable que es produeixin xàfecs que estaran ocasionalment acompanyats de tempesta en punts de Galícia, Extremadura, l’altiplà nord i zones de muntanya.

A l’àrea mediterrània i les Canàries, en canvi, s’espera temps estable, amb predomini del cel poc ennuvolat, tot i que amb intervals ennuvolats al nord de les Canàries.

A partir de dijous o divendres augmentarà la incertesa de manera apreciable sobre la posició de la baixa. Tot i que en un grau més baix, es manté certa probabilitat de precipitacions, que es podrien acompanyar de tempesta, en punts dispersos de l’interior peninsular. És difícil precisar-ne el caràcter i la distribució.

Augment de les temperatures

Notícies relacionades

Al llarg de la setmana les temperatures diürnes continuaran augmentant de gradualment a la majoria de les zones excepte al quadrant sud-oest, on podran descendir lleugerament. De fet, és probable que en bastantes zones de l’interior peninsular estiguin per sobre del normal per a l’època de l’any.

El vent la propera setmana bufarà principalment del nord a les Canàries i nord-oest de Galícia i de component est a l’Estret i litorals d’Alborán i del sud-est. Seran probables els intervals d’intensitat forta a l’Estret i les ratxes fortes en zones de tempesta.