SITUACIÓ METEOROLÒGICA

La neu torna a cotes baixes a Barcelona i a la resta de Catalunya des d'aquest dilluns

La Generalitat activa l'alerta en el pla Neucat

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat ha activat aquest dilluns l'alerta en el pla Neucat per risc de nevades. L'episodi de precipitació de neu s'inicia aquest migdia i es podria allargar fins dimecres a la tarda a tot el territori de Catalunya. Segons els meteoròlegs, la cota de neu baixarà fins als 200 metres, i en alguns punts podria nevar a nivell de mar.

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) i el Servei Meteorològic (SMC-Meteocat) havia emès diumenge dos avisos de risc davant la possibilitat que aquest dilluns i també dimarts pugui nevar en cotes molt baixes de Catalunya, fins i tot a 200 metres o menys, encara que no s'esperen grans quantitats. 

Segons el Meteocat, les principals acumulacions es produiran a les comarques del Prepirineu, incloent-hi el Berguedà, Osona, el Ripollès, l'Alt Urgell, el Solsonès, i després als massissos del sud. Seran entre 10 i 20 centímetres.

Les nevades, que seran comunes a bona part del nord d'Espanya, aniran acompanyades d'un descens notable però fugaç dels termòmetres. Les temperatures es recuperaran a partir de dimecres i la cota de neu pujarà bruscament.

Xoc de trens

La situació atmosfèrica és el resultat de l'arribada pel nord d'una massa d'aire fred i sec d'origen siberià i al mateix temps la irrupció per l'Atlàntic, en direcció al golf de Cadis, d'una potent borrasca que portarà aire humit i càlid. L'exprés siberià, que ha deixat registres gèlids a tot el territori europeu comprès entre Rússia i França, arribarà a Espanya debilitat i sucumbirà a partir de dimarts davant la força de la borrasca.

Notícies relacionades

De fet, en el conjunt d'Espanya el més destacat al llarg de la setmana serà l'arribada de diversos fronts atlàntics que podrien deixar a partir de dimarts més de 200 litres per metre quadrat acumulats en algunes zones d'Andalusia occidental i el Sistema Central (Extremadura i Castella i Lleó). També a Portugal. A les Rías Baixas es podrien superar els 100 litres.

Els fronts penetraran pel sud-oest i s'estendran per tota la Península, especialment al vessant atlàntic. Les precipitacions seran menys abundants al Mediterrani, però també podrien ser notables. A Barcelona, per exemple, el risc de pluges s'estén fins divendres, segons la previsió de l'Aemet.

Temes:

Hivern Neu Fred