"BROT ÀRTIC"

Una onada de fred congela el nord-est dels EUA i el Canadà

S'esperen més de 30 centímetres de neu a Nova York i els seus voltants, i temperatures de 20 graus sota zero

L'episodi polar ha deixat imatges espectaculars, com les cascades del Niàgara congelades

Fins i tot les cascades del Niàgara han quedat completament congelades. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Efe

Les autoritats de Nova York han anunciat mesures especials davant la tempesta hivernal que s'espera per a les pròximes hores, amb especial impacte a la ciutat i els seus voltants aquest dijous al matí.

"Ens està arribant una forta tempesta, amb condicions molt perilloses", ha afirmat l'alcalde de la ciutat, Bill de Blasio, en declaracions als periodistes per advertir sobre els riscos que es corren, especialment aquest dijous.

Les previsions meteorològiques indiquen que l'impacte més fort se sentirà a Long Island, a l'est de Manhattan, i en parts de la costa dels estats veïns de Nova Jersey i Connecticut.

En principi, el màxim de neu que caurà arribarà a 30 centímetres en algunes zones, encara que les previsions poden canviar ràpidament.

Les unitats llevaneu, en estat d'alerta

Les autoritats de la ciutat han anunciat que aquesta mateixa nit les unitats llevaneu estaran en estat d'alerta per desplegar-se per Nova York quan sigui necessari.

En el moment que caigui la primera nevada començarà la distribució de sal pels carrers de la ciutat, segons ha indicat l'encarregada del departament de sanejament de la ciutat, Kathryn Garcia.

Brusca caiguda de les temperatures

Després del pas de la tempesta, Nova York i els seus voltants registraran una brusca caiguda de les temperatures, especialment divendres a la nit.

Les previsions indiquen que la temperatura pot caure fins a -16 graus Celsius, encara que per les ratxes de vent polar la sensació tèrmica pot arribar a baixar, segons De Blasio, fins als -28 graus Celsius.

"Ens hem de prendre aquesta tempesta molt seriosament", ha insistit l'alcalde.

Per la seva part, el governador de l'estat, Andrew Cuomo, ha anunciat que s'han disposat mesures d'emergència per fer front al temporal i a la brusca caiguda de les temperatures des de divendres.

En principi, no s'esperen interrupcions al metro de la ciutat de Nova York ni a les línies fèrries de rodalia, incloent-hi la de Long Island, la zona que es veurà més afectada. 

11 morts en 24 hores

El fred extrem i d'aquest "brot àrtic" ja ha causal la mort d'11 persones en les últimes 24 hores, segons han informat diversos mitjans locals, com la CNN.

Entre les víctimes com a conseqüència de la situació extrema, cinc han mort a l'estat de Wisconsin, quatre a Texas, una a Dakota Nord i una altra a Missouri.

Llacs, estanys, rius o piscines privades congelades són algunes de les escenes que està deixant l'onada de fred, que ha provocat la suspensió d'algunes celebracions tradicionals amb motiu de l'entrada de l'any nou i que en els dos últims dies del 2017 ja havia provocat tres morts.

Una de les estampes més impactants ha sigut la de les famoses cascades del Niàgara, completament gelades pel fred, un espectacle que no es produïa des del 2014.

"La massa d'aire àrtic continuarà sent forta sobre els dos terços orientals del país fins al final de la setmana", ha publicat a Twitter el Servei Nacional de Meteorologia (NWS, per les seves sigles en anglès), que ha incidit que es registraran "temperatures molt fredes i vents gèlids perillosos" en aquesta zona.

Mínims històrics

Notícies relacionades

El 2 de gener es van comptabilitzar nous mínims que van acabar amb rècords mantinguts durant dècades, com el de Dayton (Ohio), on els 25 graus sota zero registrats van trencar la marca prèvia del 1898, o a Salisbury (Maryland), amb uns 14 sota zero que superen l'anterior mínim del 1918.

La institució, davant l'onada de fred, ha portat a terme una campanya d'orientació per a la població afectada, en què adverteix de la necessitat d'efectuar un seguiment de l'evolució de la tempesta que afecta la costa est i explica els símptomes que poden ajudar a diagnosticar una hipotèrmia.