Putin viatja a Roma per ser rebut pel Papa

putin-papa

putin-papa

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

El president de la Federació Russa, Vladímir Putin, viatjarà aquest dijous a Roma i al Vaticà i tornarà a Moscou cap a la mitjanit amb una agenda atapeïda de trobades. Una de les més esperades és la que mantindrà amb el papa Francesc –la tercera des que Jorge Bergoglio va ser elegit– per les nombroses qüestions que són sobre el tapet, com ara el paper que està fent el Vaticà a Ucraïna i amb l’església ortodoxa local, fidel a Roma i contrària a la invasió russa de Crimea, i la seva influència en una part d’Ucraïna. 

Totes les esglésies ortodoxes són autònomes des de l’any 1000, perquè no reconeixen el Papa com a única autoritat i cada una es governa pel seu compte. Excepte els ortodoxos que van romandre fidels a Roma, que són autònoms, però dependents del Papa. A Ucraïna hi ha les dues esglésies, que, si s’unissin en un únic patriarcat, clavarien un cop polític important a la influència russa a la zona.

Viatge a Rússia

Una altra qüestió que serà sobre la taula és el viatge d’un Papa a Rússia, una cosa que mai ha passat. Mentre va governar Joan Pau II, polonès i, per tant, adversari natural de Rússia, l’església ortodoxa russa es va oposar totalment a la realització d’un viatge papal. A més, es va posar a la defensiva, perquè Joan Pau II va enviar cures catòlics a la llavors URSS i va organitzar diòcesis catòliques on ja hi havia els ortodoxos. "Ens tracta com si fóssim terra de missió", és a dir, de conquesta, replicaven des del Patriarcat moscovita.

Paolo Pezzi, arquebisbe catòlic de Moscou i president de la conferència episcopal de la Federació, va llançar aigua al foc sobre la històrica visita. "Personalment, penso que el viatge seria desitjable, però no crec que estigui en les intencions de Putin", va dir aquesta setmana. 

La guerra de Síria

Notícies relacionades

Pietro Parolin, secretari d’Estat del Vaticà, va enumerar aquesta setmana els temes de la trobada entre Putin i el Papa i no va parlar del viatge. Parolin va remarcar que "la reunió serà una oportunitat per abordar qüestions que preocupen la Santa Seu, com ara la situació a Síria i el conflicte a la regió oriental d’Ucraïna". Segons l’ambaixador rus davant la Santa Seu, Aleksandr Aveev, els dos mandataris també tractaran "el futur de Síria, del desarmament i de la crisi iraniana", malgrat que poc abans digués que les converses entre el Papa i Putin acostumen a ser "un intercanvi d’opinions filosòfiques i polítiques sobre el món". 

"Si vol, Rússia pot posar fi als atacs contra civils, centres mèdics i paramèdics",  aferma una carta enviada aquesta setmana al Papa per l’escriptor sirià Roger Asfar, en què assenyala que "Rússia té un paper important en el conflicte actual, tant des del punt de vista militar com polític, potser el paper més important a la regió”.