Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Veig la tele i no sé si guanya Llarena o guanya Waterloo

La crítica de Monegal: Veig la tele i no sé si guanya Llarena o guanya Waterloo

LA SEXTA

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Comparar informatius sol ser sempre un exercici paradoxal. Segons quin canal estiguis mirant, t’emportes la impressió contrària del que t’han explicat mirant la informació en un altre.

En aquesta ocasió, respecte de la sentència de la justícia europea sobre els exiliats/escapats del procés, l’estrabisme ha sigut moderat. Els informatius d’aquest migdia de dimarts, 31, ens cantaven tots una cançó molt semblant, però ha sigut en la prosa dels seus versos on els missatges han variat lleugerament. A ‘A-3 TV Noticias’ els rètols de la notícia eren ‘Clatellada a Puigdemont’ i també ‘La justícia europea dona la raó a Llarena’, afegint de viva veu: «Però Puigdemont interpreta a la seva manera la sentència».

A ‘La Sexta Noticias’ de les 14.30 hores, el rètol era «Puigdemont perd a Europa», i l’al·locució ens advertia: «Però l’expresident en fa la seva pròpia lectura i creu que Bèlgica rebutjarà una nova euroordre». A ‘Informativos Telecinco’ eren més eclèctics. Deien «Puigdemont, més a prop d’Espanya» i «La justícia europea aplana el camí d’una possible entrega de l’expresident». El rètol més pintoresc, i que induïa a lectures errònies, curiosament va ser el del ‘Telediario 1’ de TVE. A tota pantalla van inserir aquesta inscripció: «Extradició de Puigdemont».

Notícies relacionades

¡Ah! Donava la sensació, llegint-lo, que la policia ja s’havia personat a Waterloo, l’havien ficat en un avió i ja volava emmanillat cap a Madrid extradit totalment. És de justícia assenyalar que després van aclarir el greuge dient: «Però la justícia europea deixa la porta oberta que Bèlgica torni a rebutjar l’extradició si es demostra que es vulneren drets». A mi em sembla que en aquesta ocasió ha sigut al ‘TN migdia’ de TV-3 on han donat la informació més afinada. Van titular: «El Tribunal europeu limita el rebuig de les euroordres». I ens explicaven que Bèlgica ja no pot denegar l’extradició llevat que es demostrin greus deficiències en el sistema judicial espanyol.

De vegades en els imperis del telehipòdrom es tendeix a accentuar allò que més interessa a la seva línia editorial. I moltes vegades també nosaltres, l’audiència, volem saber de seguida qui és el guanyador i qui el perdedor. Vist això, avui a la tele no sabria dir-los de qui és la victòria ni de qui la derrota. Potser perquè això no és més que una batalla, en una llarga guerra.