Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: El primer català de l’any i una rata a la planta baixa

La crítica de Monegal: El primer català de l’any i una rata a la planta baixa
1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Han estat punyents i oportuns els del sarcàstic programa ‘Polònia’ (TV-3) amb el seu esquetx sobre el naixement del primer català de l’any. Ens van presentar el president de la Federació Autònoma de Catalans Històricament Autèntics (FACHA), molt eufòric, perquè per fi 12 dies després d’haver començat l’any ha nascut un nadó que ell considera un autèntic català. Es diu Jordi i darrere porta almenys vuit cognoms d’indiscutible arrel catalana. Quan aquest president de l’agrupació FACHA visita la mare i el nadó, descobreix que el nen acabat de néixer és negre, i pateix un cobriment. I aquest va ser el gag, punyent, amb què els ‘polonesos’ van tancar l’esquetx.

Però segons el meu parer té més sornegueria, més mordacitat, el tema de l’exaltació dels cognoms com a signe de catalanitat. És un tema meditable. Si per ser considerat català autèntic –segons el sarcasme dels ‘polonesos’– s’ha de tenir un reguitzell de cognoms absolutament nostrats, algunes estrelletes de TV-3 que s’han significat com antiespanyols ho han d’estar passant malament.

Els franctiradors a sou que disparen perdigonades d’odi ‘al que és espanyol’, i que resulta que es diuen Díaz o Domínguez, posem per cas, després d’aquest ‘Polònia’ han d’estar sumits en una angoixa existencial dolorosa i considerable. ¡Oh! El programa ‘Polònia’ és perfectible, però sent a TV-3 manté una valentia rara. Saben repartir, amb molt d’enginy i equitat, la seva grapa. No defugen, ni amaguen, ni fan trampes quan retraten amb sarcasme –dient-li FACHA– el supremacisme malaltís dels que impulsen el racisme genealògic.

No he vist, per ara, que ‘Polònia’ li hagi tret punta humorística a l’entretingut assumpte que tant ha irritat ‘Junts x Waterloo’. Em refereixo al moment del programa ‘Planta baixa’ en què mentre la càmera enfocava Carles Puigdemont van posar a la megafonia la famosa cançó ‘Rata de dos patas’. Tampoc ho han tocat al punyent ‘Està passant’. Tampoc a l’estripat ‘Zona Franca’.

Potser encara no ha tingut temps. Comprenc que TV-3, com a cadena, hagi suprimit de la seva web el moment de la cançó de Paquita la del Barrio. Però tant si aquesta il·lustració musical ha sigut un error, o ha sigut intencionada, mereix un cop d’enginy irònic, un gag.

Notícies relacionades

Ànim, que l’humor sempre és molt sa.