Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: BF a buscar el préssec, TV-3 i ERC hi posen l’almívar

La crítica de Monegal: BF a buscar el préssec, TV-3 i ERC hi posen l’almívar
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Una criatura televisiva ha marcat els últims dies de l’any 2022 a Catalunya: el monòleg de Buenafuente (TV-3) abraçat a un pot de préssec en almívar. Al meu judici aquest monòleg que TV-3 li ha contractat, i que es va emetre des del Teatre de la Llotja de Lleida el dia de Sant Esteve, és el preàmbul d’una operació de molt més ampli recorregut.

Tot apunta a la seva pròxima incorporació estable a les graelles de la cadena de Sant Joan Despí. Per això segurament el monòleg va tenir una mètrica molt mesurada en intenció i adjectius. Està acostumat Buenafuente a trampejar l’humor segons on actua. Els anys que va estar a Madrid, a Movistar Plus, els anys durs del procés a Catalunya, va fer molt trapezi. Molt gronxador. Ara que torna a casa, adequa la recepta del seu humorisme al gust. Naturalment amb el tema de la monarquia hispana va practicar la barra lliure. Totes les malifetes de l’emèrit, i en general les martingales de la ‘Borbó family’, tractades des de Catalunya, permeten una sornegueria formidable i comodíssima. No ho fan, en canvi, referent a la ‘Pujol’s family’ i, sobretot, a la seva frondosa herència de política comissionista. ¡Oh! Sobre aquest tema, tan nostrat, ni piu. Va ser valent, tot i que curiosa, la seva andanada contra el Mundial de Qatar («Sis mil immigrants morts construint-los estadis. ¿Hem fet boicot? L’únic que ha guanyat és el país que organitza»). Això del boicot no ho he acabat d’entendre.

Notícies relacionades

Precisament l’empresa a la qual BF està ara fusionat és la que ha venut per una milionada els drets del Mundial de Qatar a TVE. Sobre política catalana va donar algunes pinzellades, molt mesurades. Suau amb ERC i Junts –va assenyalar breument que ja no estan junts al Govern, cosa que ja sabíem– una mica d’ironia amb el PSC («Salvador Illa sembla que sempre viu ‘a l’ombra’»), i conya amb el PP («Són tres, van en un sol cotxe, i si no parlen, no contaminen»). On sembla que el monòleg ha agradat molt és a ERC i els seus entorns. Sobretot quan de Puigdemont va dir: «Tampoc està tan malament a Waterloo».

¡Oh! Ara que ERC ja comença a controlar TV-3 hi ha il·lusió per amarrar la tornada de BF. Aquest apunt sobre Waterloo el consideren una perdigonada colossal i l’han celebrat molt. En fi, que el préssec en almívar està a punt.