Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: T’estimo amb tot el meu cor, no amb tot el meu fetge

La crítica de Monegal: T’estimo amb tot el meu cor, no amb tot el meu fetge
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Si hi hagués justícia al món i no fos un lloc tan canalla, tan caïnita, i estigués tot bé repartit, no faria falta que existís Càritas, ni la fundacions Arrels, Maragall o Carreras, ni la tasca de sor Lucía Caram o la del pare Ángel. Si el món fos com hauria de ser, ‘La Marató’ de TV-3 tampoc faria falta en absolut.

Però el món és com és, podrit, miserable, mesquí, i l’acció televisiva que tots els anys impulsa TV-3 es justifica per si mateixa. És necessària, impecable i neta. Altres imperis televisius fan també alguna acció recaptatòria i altruista aquests dies. La seva bona intenció no és discutible. Però la posada en escena porta adherida moltes vegades traces de xou comercial que entelen el límpid. TV-3 l’encerta sempre, i recapta més que cap altre. No és que els catalans siguem més sensibles o més generosos que d’altres. Abomino que algú intenti derivar tramposament ‘La Marató’ retorçant-la i utilitzant-la amb finalitats supremacistes. L’èxit de ‘La Marató’ és la construcció televisiva. Han aconseguit, des de fa anys, un mètode que arriba i penetra en la ciutadania amb una admirable potència.

He vist diumenge a la nit com ha tractat TV-3 el cas de l’Albert i el seu germà Àlex, el seu àngel de la guarda; he vist el cas de la nena Marta, de 4 anys, que pateix la mateixa malaltia cardíaca que li va costar la vida a la seva germana Núria, morta amb només 7 anys de vida per mort sobtada. La manera en què TV-3 ens ha presentat aquests casos és sensibilitat televisiva en estat pur.

Notícies relacionades

En la conversa que aquella nit van mantenir amb Antonio Banderas, que va tenir un infart de miocardi gravíssim, ell va explicar el que li va dir una veterana infermera que el va atendre a l’hospital: «El cor no només és un òrgan que porta sang amb oxigen a tot el cos. El cor porta més coses, porta sentiments». Efectivament. Mai diem t’estimo amb tot el meu fetge, amb tots els meus pulmons, amb tota la meva vesícula. Diem t’estimo amb tot el meu cor. I això es diu en català, en castellà, i en totes les llengües del món.

‘La Marató’ de TV-3 és una de les poquíssimes excepcions a aquell avís de mala praxi televisiva que explicava un vell periodista en un capítol dels Simpson: «La tele busca arribar al cor per ennuvolar la ment». ‘La Marató’ de TV-3 arriba al cor i aconsegueix que la ment s’il·lumini.