Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Jesucrist tornarà, un missatge que arrasa a La 2

La crítica de Monegal: Jesucrist tornarà, un missatge que arrasa a La 2
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

El programa ‘El Día del Señor’. Missa inclosa, ha tornat a arrasar a La 2 de TVE. Diumenge va aconseguir un 10,1% de quota de pantalla, multiplicant gairebé per cinc la mitjana d’aquesta cadena, cosa que és habitual des de fa anys. Però és una dada que rarament es ressalta amb la importància que mereix.

Des del meu punt de vista aquesta gran audiència de diumenge passat, tercer d’advent, es deu a l’homilia que va oficiar el rector de l’Església de Nostra Senyora Del Bon Aire de Moratalaz, mossèn Antonio Martínez Garrosa, en la qual va advertir els televidents: «Estem esperant la Segona Vinguda de Jesucrist. Ell ho va prometre perquè és El Salvador».

Jo trobo que és un missatge potent: el Fill de Déu reapareixerà per revertir el tràgic sentit d’aquesta vall de llàgrimes, dolor, calamitats, i sobretot injustícies, que és el món d’avui. Però mirat des del punt de vista dels paràmetres televisius de moda, ‘El Día del Señor’ no té al·licients. No hi ha impactes que excitin l’audiència. El realitzador practica la visualització quieta. El més mogut que he vist ha sigut quan ha fos de sobte la imatge del mossèn en la seva homilia –quan parlava de la tornada de Jesús– amb la imatge del Crist de Ferro que hi ha en aquesta església, un crucificat imponent.

Notícies relacionades

Aquesta absència de teleespectacle els moderns de la tele ho consideren un error. Segurament estimen que aquest programa, fet així, podria aspirar a tot estirar a un 0,2% de quota. I no obstant passa del 10%, xifra molt similar a la que aconsegueixen els espectaculars ‘Dúos increíbles’ de TVE-1, plens d’artistes i cantants famosos. De manera que l’èxit d’‘El Día del Señor’ és una cosa contra tot pronòstic. I això és el realment formidable. La seva potència és la combinació de missatge i fe.

El 2014 es va estrenar als Estats Units la sèrie ‘Black Jesus’. Té per ara tres temporades. Ens ensenya que Jesucrist ha tornat, viu a Califòrnia, fuma marihuana, beu cervesa, però sobretot és una bona persona que fa el bé a tot el que es troba. La seva bondat és revolucionària. Tant, que els sectors clericals més conservadors la consideren una sèrie blasfema. ¡Ah! Si arribés a complir-se l’homilia del mossèn, i Jesús torna, no sé si tindria cabuda en l’actual ‘establishment’ que maneja la tele. És possible que fos vetat. La bondat no ven.