Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: TVE pregunta: «¿Ens podem permetre apujar les pensions?»

La crítica de Monegal: TVE pregunta: «¿Ens podem permetre apujar les pensions?»
1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Sento i veig a TVE-1, en el programa ‘Las claves del siglo XXI’, que aborden el tema dels pensionistes i la seva pensió, i d’entrada llancen la pregunta: «¿Ens podem permetre pujar les pensions?». És una pregunta tramposa. Comporta en la seva formulació un missatge malintencionat. Assimila les pensions a una qüestió de malbaratament, en lloc d’un dret.

Se m’acudeixen preguntes similars amb aquesta manera d’enfocar el tema. Podríem fer un programa, per exemple, en què preguntéssim: «¿Ens podem permetre que els avis visquin més de 75 anys?». Podríem fins i tot recórrer a la videoteca i treure, a favor d’aquesta tesi, aquell ministre de Finances japonès, Taro Aso, que el 2013 va aparèixer a la tele i va llançar aquest missatge als pensionistes japonesos: «Demano als avis del meu país que s’afanyin a morir perquè les arques de l’Estat no se’n ressentin». I per fer la inducció completa es podria programar seguidament la pel·lícula de Richard Fleischer ‘Soylent Green’, de 1973, que vostès tenen en el catàleg de Movistar +, i en què al vellet Edward G. Robinson –i a diversos centenars de milers més com ell– l’envien a una institució anomenada ‘La llar’ i allà li donen una pastilla perquè es mori immediatament.

Notícies relacionades

No voldria ser injust amb ‘Las claves del siglo XXI’: el programa buscava llum informativa sobre l’increment de les pensions, i he de dir que ho va fer honestament. Discrepo de l’arrencada, això sí, amb aquesta pregunta-trampa, aquest enfocament distorsionat del tema. No són ‘dispendis’ les pensions, com tampoc ho són els increments dedicats a la sanitat i l’educació. Però no s’alarmin els pensionistes: el programa va entrevistar el ministre Escrivá i va assegurar que es complirà la llei i apujaran el que marqui l’IPC. No els queda cap més remei: són nou milions de vots.

LA CHAMPIONS.– A l’‘Informatiu’ de TVE-Catalunya ens ha advertit Albert Font que la victòria del Reial Madrid ha sigut seguida a Catalunya per més d’un milió d’espectadors de mitjana. Atès que els programes amb més audiència se’ls emporta sempre TV-3 (‘Telenotícies’, ‘Crims’...), amb registres d’entre 450.000 i 570.000 seguidors, aquesta Champions de TVE té gran mèrit numèric. Una altra cosa és quants d’aquest milió llarg a Catalunya anaven amb el Liverpool. Aquesta, en efecte, és una altra història.