Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: L’‘oprobiosa ombra fosca’ ja ha arribat

La crítica de Monegal: L’‘oprobiosa ombra fosca’ ja ha arribat
1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Avui l’excitació és a Sanxenxo. Gairebé totes les cadenes –també TV-3– hi han enviat periodistes i càmeres. No sabria com adjectivar la personalitat del viatger esperat. ¿Un turista? ¿Un exiliat? ¿Un comissionista jubilat? ¿Un extradit a l’espera de ser jutjat? ¿Un Rei errant i abdicat? ¿Un esportista en l’ocàs que s’aferra a la seva última regata? Totes aquestes pintoresques interpretacions les he sentit en diversos programes televisats. Alguns parlant seriosament, d’altres amb una conya hilarant.

Notícies relacionades

Ben mirada tota aquesta expectació televisiva és absolutament exagerada. Eximit de tota responsabilitat deliqüencial per les seves martingales i presumptes comissions monetàries, Joan Carles és un aturat que arriba per disfrutar de la nàutica. I després saludarà un moment a la ‘family’, i en acabat tornarà al seu balneari d’Abu Dhabi. Aquest fenomenal desplegament televisiu estaria justificat si sabéssim que, a peu d’aterratge, la Guàrdia Civil l’està esperant per emportar-se’l. No és el cas. O sigui, que estem davant un simple viatge domèstic i privat.

És molt més interessant admirar com ho estan portant, i explicant, els exegetes i glossadors clàssics de la monarquia, els abnegats comentaristes que antany cantaven les excel·lències i familiaritat de Joan Carles, i que avui celebren, i protegeixen, amb la mateixa devoció, els monarques actuals. Posem per cas Pilar Urbano, que va ser a ‘El objectivo’ (La Sexta) amb Ana Pastor. Deia de Felip VI, molt impressionada: «La seva barba blanca és una barba emblanquida prematurament per la preocupació. Quan un Rei té el carisma, el prestigi, l’autoritat règia de Felip, ¡res pot fer-li ombra!». De la reina Letizia puntualitzava: «¡Ens ha donat un exemple a tota la classe mitja-baixa espanyola que les coses es poden fer molt bé!». De la reina Sofia avisava, admirada: «Ha aguantat molt bé. ¡La reina Sofia segueix a la Zarzuela!». (Precisament ara se n’ha anat a Miami, també és mala sort). I, finalment, sobre la possible trobada de l’avi amb la princesa Elionor, assegurava: «Es tem l’ombra, el costat fosc, oprobiós, del rei Joan Carles». ¡Ahh! Quin paraigua més bonic el que ha dibuixat Pilar Urbano. Un paraigua que antany protegia el rei Joan Carles, quan regnava i manava, i que avui, que ja només és una ombra fosca i oprobiosa, serveix per protegir els actuals.