Se celebra aquest diumenge

Levi Díaz: «Per guanyar Eurovisió júnior no només s’ha de cantar bé»

«No penso en el lloc que pugui aconseguir, sinó que arribi el missatge de la meva cançó», afirma el representant espanyol en la versió infantil del festival

Levi Díaz: «Per guanyar Eurovisió júnior no només s’ha de cantar bé»

RTVE

4
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jove català (de Cornellà) Levi Díaz, de 13 anys, ja sap el que és viure l’emoció d’una final televisiva. La va sentir quan es va proclamar guanyador de ‘La voz kids 6’, on va enamorar l’audiència i els ‘coaches’ amb la balada ‘Never enough’, i aquest diumenge 19 de desembre tornarà a experimentar-la, ara com a representant espanyol aEurovisió júnior, la versió infantil del famós festival musical que TVE-1 retransmet a partir de les 4 de la tarda.

«No penso en el lloc que pugui aconseguir, sinó que arribi el missatge de la meva cançó. Tot i que, és clar, si quedo en un bon lloc, molt millor», fa broma a EL PERIÓDICO aquest preadolescent de veu dolça i potent que va descobrir la seva passió precisament gràcies a la televisió, veient concursos internacionals com el ‘Factor X’ britànic i ‘La voz’ d’Holanda. «Em fixava molt en els altres, però mai vaig pensar que tindria la possibilitat de cantar. Ningú de la meva família canta», comenta aquest jove, que està estudiant piano al Taller de Músics de Barcelona (on es va formar Rosalía) i que fa classes de tècnica vocal amb Miguel Manzo.

De ‘Reír’, la cançó que interpretarà aquest diumenge a París, la seu d’Eurovisió júnior d’aquest any, destaca que «és superenganxosa, positiva i té un missatge de llibertat». «Vamos juntos a crear / un mundo nuevo, lleno de colores, / una montaña rusa de emociones. / Abre el alma y vuela, el corazón se eleva. / Abre las ventanas a una vida nueva», diu part de la seva optimista leltra, que convida a recuperar l’esperança: «Volem crear una revolució de sentiments perquè hem viscut un any molt dolent. Volem començar una revolució i convertir aquests sentiments dolents en bons. Volem viure la vida. La música i l’art poden canviar el món», recalca.

Un bon palmarès infantil

La peça reuneix sons de percussió del món i instruments llatins enllaçats amb l’electrònica i el pop. Una cançó més moguda que les que cantava a ‘La voz kids’. «Vaig ser jo qui va demanar una cosa diferent, sortir de la meva zona de confort», reconeix. El jove està convençut que la melodia convidarà el públic al moure’s, igual que la coreografia, creada per Vicky Gómez (‘OT’), que ballaran els quatre nens que l’acompanyaran a l’escenari: Lucía, Violeta, Sergio i Juan Diego. 

Espanya té un notable historial en el palmarès del festival infantil (al contrari que la versió dels adults). De les sis vegades que hi ha participat (s’hi va reincorporar el 2019, després de 13 anys d’absència), ha aconseguit una victòria (María Isabel, 2004, amb ‘Antes muerta que sencilla’); dos segons llocs (Sergio, amb ‘Desde el cielo’, el 2003 i Antonio José, amb ‘Te traigo flores’, el 2005); dos bronzes (Melani amb ‘Marte’, el 2019 iSoleá amb ‘Palante’, el 2020) i un quart lloc (Dani Fernández, amb ‘Te doy mi voz’, el 2006).

A Levi no li fa por cap dels seus 18 rivals. O «companys» d’altres països, com prefereix anomenar-los. «Si tots els estils fossin iguals, pensaria que alguna cançó rivalitzaria una mica amb la meva, però no és el cas». A més, ell està convençut que disfrutarà. «Tots ens ho passarem bé. El lloc que aconseguim no dependrà de nosaltres. No és només cantar bé, sinó que hi ha moltes coses, com la sort», afirma.

Les votacions

El noi és conscient que un certamen com aquest és «un bon lloc per impulsar la carrera» d’algú com ell, que somia amb anar a estudiar als EUA música i ciències, perquè li encantaria ser pilot. Diu que, de moment, per treure un disc «encara cal esperar una mica» i no descarta que alguna cançó fos en català, tot i que el que més li agrada cantar en aquesta llengua són les nadales.

A diferència de l’edició sènior del certamen, en aquesta Eurovisió l’audiència de cada país pot votar (gratuïtament i ‘online’) per la seva pròpia candidatura. Les votacions s’obriran divendres 17 de desembre, dos dies abans de la final, a la web oficial JuniorEurovision.tv. Allà els espectadors trobaran les 19 candidatures, inclosa l’espanyola, i hauran de triar les seves tres cançons preferides.

Notícies relacionades

Les votacions es tancaran just abans que comenci la final (comentada a Espanya per Tony Aguilar i Julia Valera) i es tornaran a obrir després durant 15 minuts. L’elecció del públic suposa el 50% de la classificació. L’altra meitat del resultat final la decideix un jurat professional.

19 competidors

A part de Levi, els altres aspirants a aconseguir el minimicròfon de vidre també són nens amb d’entre 9 i 14 anys: Anna Gjebrea (Albània), Sona Azizova (Azerbaidjan), Deni i Marti (Bulgària), Enzo (França), Pauline (Alemanya), Maiú Levi Lawlor (Irlanda), Alinur Khamzin i Beknur Zhanibek (Kazakhstan), Ike i Kaya (Malta), Ayana (Països Baòxos), Dajte Muzika (Macedònia del Nord), Sara James (Polònia), Simäo Oliveira (Portugal), Tània Mezhentseva (Rússia), Jovana i Dunja (Sèrbia), Olena Usenko (Ucraïna), Elisabetta Lizza (Itàlia), Maena (Armènia) i Nikoloz Kajaia (Geòrgia).