A Atresplayer Premium

‘Los protegidos’ torna per petició dels seus incondicionals fans

La mítica sèrie de ciència-ficció espanyola torna vuit anys després amb una nova temporada de quatre capítols, els mateixos actors i efectes especials més sofisticats

‘Los protegidos’ torna per petició dels seus incondicionals fans
3
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els seus fidels fans ho han aconseguit. ‘Los protegidos’, la sèrie de ciència-ficció protagonitzada per una fictícia família amb poders, torna amb una temporada més. Tot i que només sigui una miqueta. Perquè l’estrena avui (20.00 hores) del primer capítol, a la plataforma de pagament Atresplayer Premium, serà només un aperitiu per satisfer la gana voraç dels incondicionals, que no deixen de demanar que torni a les xarxes socials. Els altres tres capítols, encara en postproducció, arribaran en una data encara per determinar.

A ‘Los protegidos: el regreso’ es veu com la família Castillo, que havia separat els seus camins després d’haver acabat amb el seu enemic, el clan Elefante, decideix reunir-se vuit anys després al rebre la notícia que han segrestat la Dora, la filla de la Sandra. I descobreixen, amb horror, que el clan també ha tornat. La reunió dels personatges ha possibilitat el retrobament dels actors que els donaven vida en aquelles primeres temporades, alguns de molt joves, que aquesta sèrie va llançar a l’estrellat.

Personatges mítics

Així, tornen a encapçalar l’elenc, donant vida a uns personatges ja mítics, Antonio Garrido (Mario), Ana Fernández (Sandra), Luis Fernández (Culebra), Mario Marzo (Lucas), Daniel Avilés (Carlitos), Gracia Olayo (Rosa Luano), Óscar Ladoire (Antonio Ruano) i Javier Mendo (Borja Ruano). Només falta Priscilla Delgado, a qui, al tenir problemes d’agenda, substitueix Maggie García en el paper de la Lucía. Al repartiment s’afegeixen també Maripaz Sagayo, Carlotta Cosials, Eduardo Lloveras i Cosette Silguero. 

¿I què és el que ha provocat que una sèrie de ciència-ficció, un gènere no gaire explorat a les sèries espanyoles, hagi triomfat de manera que quan es va emetre a Antena 3, entre el 2010 i el 2012, aconseguís una mitjana de més de tres milions de telespectadors, i el que és encara més ressenyable, generés un fenomen fan que es manté gairebé una dècada després?

Una família, una marca

Antonio Garrido, l’actor que dona vida al patriarca, analitza el fenomen: «‘Los protegidos’ va funcionar perquè és una família. Va aconseguir crear una marca, que és el més complicat que hi ha, i per això, malgrat que han passat molts anys, continuem tenint una legió de seguidors». Segons l’actor, aquests se n’adonaran que no ha perdut l’essència: «Aquesta temporada expliquem el que sempre s’ha explicat a ‘Los protegidos’, el que passa és que ara sumem».

I el que sumen és, per exemple, els efectes especials, que una dècada després han evolucionat enormement i donen més espectacularitat al resultat final: «La qüestió dels efectes era, evidentment, una cosa que calia considerar, a banda de protegir i cuidar l’esperit tan familiar i emocionant de la sèrie. Havíem d’aprofitar totes les tecnologies, ja que, en la primera etapa, ‘Los protegidos’ va innovar moltíssim. Va portar a les cases coses que no s’havien vist a la tele espanyola i notàvem que ho havíem de tornar a fer», comenta Curro Novallas, productor executiu i guionista de la sèrie.

Efectes que no molesten

Notícies relacionades

A més, aquestes noves tecnologies ho posen més fàcil als actors: «Vam treballar molt des del guió amb els efectes perquè els permetés estar còmodes, pensant només en els seus personatges, els seus conflictes i els seus vincles», Una cosa que confirma Ana Fernández: «En la primera temporada estàvem molt pendents dels plans dels poders, perquè la tecnologia era més analògica i cedíem més protagonisme a aquestes escenes d’efectes. En aquesta etapa, els poders acompanyen cada personatge, però ens n’oblidem».

L’expectació per veure el nou capítol és màxima, ja que a les xarxes corren diferents hipòtesis sobre com trobaran els protagonistes: «Veient els ‘teasers’, la gent ja comentava idees que havien tingut sobre què significa una mirada o una frase», explica Marzo. ¿Temen que la nova temporada decebi? «Es decebran si no és el que s’havien imaginat», pressuposa l’actor. «Hi haurà de tot. Jo crec que la immensa majoria sortirà contenta, però algú hi haurà que digui: això no m’agrada», reconeix Garrido. Tot i que hi ha una cosa que segur que no defraudarà: «No ha perdut l’essència, a més de comptar amb altres ingredients», assegura l’actor que interpreta el Culebra. «Segueix havent-hi una màgia entre els personatges i els actors que crea un vincle que es veu», afegeix Avilés. Màgia i poders, una barreja explosiva.