Estrena a TV-3

‘Canvi de xip’ mostra històries tendres d’intercanvi generacional

En el programa, sis joves ensenyen a utilitzar les noves tecnologies a la seva ‘estranya parella’ de la tercera edat i aquests els donen petites lliçons de vida

‘Canvi de xip’ mostra històries tendres d’intercanvi generacional
3
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les noves tecnologies han fet més gran la bretxa generacional entre pares i fills, i no diguem ja entre avis i nets. Mentre que els més joves les consideren part ja del seu dia a dia, els avis s’aïllen més en un món que la pandèmia ha convertit en digital. Anar al metge, al gimnàs o accedir a segons quins serveis ja requereix uns coneixements mínims de l’ús dels dispositius que la gent gran no té. S’encarregaran que puguin utilitzar-los els joves protagonistes de ‘Canvi de xip’, programa que estrena TV-3 aquest dimecres, dia 7 (22.00 h), que al seu torn reben una lliçó de vida.

L’espai, una adaptació d’‘Onliners versus Old Timers’, que ha triomfat a la Gran Bretanya i Finlàndia, no és tant un tutorial, tot i que es donin nocions de l’ús d’aplicacions i dispositius, sinó una recol·lecció d’històries tan tendres com divertides de parelles formades per dues generacions. «La proposta que ens va presentar Gestmusic era la de contraposar els dos mons. Ens interessava el viatge, les experiències compartides», explica Cristian Trepat, cap d’Entreteniment i Actualitat de TV-3. «No és un programa de divulgació. Hi ha moments de ‘reality’, molt humor i també emoció».

Així mateix, segons Trepat, s’ha volgut posar en relleu valor als creadors de continguts d’aquest país. «El treball que fan i com el continguts que corren per plataformes que no són els canals convencionals atrauen un públic molt potent. I que, malgrat la seva joventut, també tenen molt a dir». Així, pels sis capítols del programa en desfilen sis de diferents àmbits: des de la cuina a la música i l’humor. Ells són: Lildami, Long Li Xue, Belena Gaynor, Sofia Janer, Xènia Casado i Mockudramas.

Tinet Rubira, director de Gestmusic, la productora de Canvi de xip, després de recordar que han reunit «l’última generació analògica i una digital molt potent», assenyala: «S’ha produït una màgia. Les parelles han estat molt ben escollides, l’encaix ha sigut perfecte i el resultat, molt bo. És el que es diu feel good tv: el que veus et fa sentir una mica millor persona».

Nía Sanjuán, la directora del programa, explica que la clau són les parelles i que els objectius no fossin ambiciosos, però sí significatius per a les vides de les protagonistes. «No podíem convertir algú que no hagués tocat un telèfon mòbil en estrella del TikTok. Això seria artificial, perquè és impossible d’aconseguir en tres setmanes».

Notícies relacionades

Entre les parelles hi ha la deRosa Bou, una àvia que desitjava que els seus poemes no només els llegís la seva família, i el raper Lildami, que li va ensenyar a compartir-los a Instapoesía. «En el fons compartim moltes coses, perquè ens agrada expressar-nos, jo amb les cançons i ella amb la poesia. No hi ha edats per fer coses artístiques», diu Lildami. La dona, després de les seves reticències inicials cap a un jove tan diferent d’ella, va comprendre que els unia el mateix: «M’ha aportat frescor. Ara veig que és un noi treballador i que ha sabut lluitar per les seves coses. Tot i que faci el boig en els seus concerts», diu. Ho sap perquè el va anar a veure a Cornellà.

Anna Garcia explica que quan es va presentar a casa seva un jove xinès «de gairebé dos metres d’alt» no es va imaginar que viuria «una experiència tan enriquidora». Long Li Xue, creador de continguts d’‘Adolescents iCat’, per la seva part, assegura haver trobat en ella la seva «ànima bessona amb uns quants anys més». Ell li va ensenyar a vendre les seves manualitats per Wallapop i va aprendre alguna cosa de la dona. «Era vergonyós que com a xinès no sabés cosir i ella me’n va ensenyar», confessa, alhora que apunta: «La màgia del programa és que dues persones que mai es creuarien ho facin i veure el xoc entre els dos mons i les sinergies entre que hi ha». Màgia i tecnologia. Pot ser una molt bona fórmula.

L’altra parella: Gestmusic i TV-3

Temes:

TV-3