Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: MAR, ‘xerpa’ de luxe de la presidenta Ayuso

La crítica de Monegal: MAR, ‘xerpa’ de luxe de la presidenta Ayuso
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Ha tornat Bertín amb ‘Mi casa es la tuya’ (T-5) entrevistant la triomfadora de Madrid Isabel Díaz Ayuso. L’estil continua sent l’habitual, tot i que en aquest cas, tractant-se de la presidenta de la Comunitat, Bertín s’ha esforçat en el seu paper de massatgista. La va rebre fent-li d’entrada un bany d’almívar, una prosa melindrosa i untuosa, que va rematar així: «L’espanyola quan besa és que besa de veritat, i Ayuso ho fa a la madrilenya ¡i sense que se li mogui ni un pèl!». Home, estic d’acord que aquesta política ha aconseguit una gesta colossal, arrasant a la seva Comunitat, però aquest oliós paper de Bertín, més que fer-li un favor, l’empastifa.

No hi ha hagut novetats en les declaracions d’Ayuso. Defensa a ultrança de la monarquia («A Espanya no li senta bé la República: porta al desastre i a la Guerra Civil»), matisacions pintoresques sobre partits polítics («Vox no és extrema dreta, però Podem és extrema esquerra i a més és un càncer») i ratificació que amb Pedro Sánchez ni es porten bé, ni s’entenen, cosa que ja sabíem.

Notícies relacionades

D’aquesta trobada, excessiva en llagoteries, l’únic interessant al meu judici va ser quan va aparèixer el seu Cap de Gabinet Miguel Ángel Rodríguez, MAR per als amics, que és qui havia prestat el seu xalet amb piscina perquè es realitzés la sessió de jacuzzi. ¡Ah! Diuen de MAR que ha sigut el gran xerpa d’Ayuso, que sense ell no hauria arribat al cim. MAR té una acreditada experiència en l’art de transformar un candidat en guanyador. Va començar sent ‘valet de chambre’ d’Aznar i va acabar de Portaveu i Secretari d’Estat del seu Govern. Té habilitats molt preuades en el maquiavel·lisme polític. El vaig entrevistar una vegada a Telemonegal (BTV, 2010) i li vaig recordar una de les seves gestes: «Vostè va fer xantatge a Antonio Asensio Pizarro dient-li que havia de vendre Antena 3 TV, i a més vendre a qui vostès li diguessin, o altrament seria empresari mort». I així va ser: Asensio va haver de vendre la cadena (1997) a la Telefónica de Juan Villalonga, el company de pupitre d’Aznar. ¡Ahh! És indiscutible: Ayuso ha contractat un xerpa amb artificis poc comuns.

I allà al jardí del seu xalet, MAR abraçava Ayuso, estenia la mà, li indicava el camí a seguir, i exclamava: «Ella serà un dels polítics més importants del segon quart del segle XXI». És de suposar que Casado ho ha sentit.