Delictes informàtics

’Comando actualidad’ investiga què hi ha darrere del crim cibernètic

El programa de TVE-1 destapa els racons d’una activitat il·lícita que mou més diners que el narcotràfic

tecnicomadrid51917202 madrid 24 01 2020  sociedad entrevista a silvia barrera esta

tecnicomadrid51917202 madrid 24 01 2020 sociedad entrevista a silvia barrera esta

2
Es llegeix en minuts

Davant el creixement dels delictes per internet, els reporters de ‘Comando actualidad’ investiguen aquest dijous (TVE-1, 00.00 hores) què hi ha darrere del crim cibernètic, una activitat il·lícita que mou més diners que el narcotràfic a nivell global i que ens ha convertit en ciutadans més vulnerables.

Els estafadors, lladres i criminals operen ara darrere de la pantalla. L’any passat, les comissaries espanyoles van rebre 216.000 denúncies relacionades amb el crim cibernètic. La pandèmia ha augmentat el teletreball, l’ús del telèfon mòbil, dels dispositius, del comerç electrònic i del pagament telemàtic.

«tot allò que es connecta a la xarxa és una porta oberta a l’atac», diuen policies, experts en ciberseguretat, informàtics forenses i advocats especialitzats en delinqüents que operen a la xarxa. El 76% de les empreses espanyoles ha patit un atac informàtic, tres milions de cotxes han sigut hackejats l’últim any i el 90% dels incidents greus són per un error humà.

L’estafa de l’amor

La María del Carmen ha perdut 83.000 euros, els estalvis de tota la seva vida. Un presumpte enginyer marítim la va enganyar a través d’internet i la va convertir en víctima de l’anomenada ’estafa de l’amor’. El Javier dirigeix una empresa de projectes, i, en uns minuts, els cibercriminals li van encriptar la feina de 18 anys i van fer compres amb les seves claus bancàries a internet. Ha perdut 60.000 euros.

Al Rafa li van segrestar les dades de la seva barreteria i li han duplicat la web. L’Esteban treballa a l’ajuntament d’Agoncillo, a La Rioja. Els estafadors van suplantar la seva identitat perquè pagués una factura de 83.000 euros. L’Asun s’enfronta a una acusació de blanqueig de capitals perquè els ciberdelinqüents la van utilitzar com a ‘mulera’ per blanquejar diners.

El Carlos és advocat i representa 1.500 dels 32.000 espanyols que han denunciat a Arbiestar 2.0., l’empresa acusada d'estar al darrere del que el lletrat qualifica com «l’estafa piramidal ‘online’ més gran de la història de la criminalitat a Espanya».

Falsificació sofisticada

Notícies relacionades

Tres milions de vehicles han sigut hackejats a Espanya entre el 2019 i el 2020. El Luis demostra com és capaç de duplicar la clau d’un cotxe copiant amb un aparell informàtic el senyal que emet el vehicle. El Carlos és professor, enginyer de telecomunicacions i expert de seguretat informàtica. Assegura que les petites i mitjanes empreses són les que més necessiten reforçar la seva protecció i que falta personal qualificat per desemmascarar els delinqüents.

 «Només el 3% dels ciberdelinqüents són condemnats. Els processos es dilaten en el temps i les penes, que van des de mesos a dos anys i mig de presó, no són proporcionals als delictes comesos», assegura Silvia Barrera, inspectora de policia especialista en ciberdelinqüència.