TU I JO SOM TRES

Es necessita una altra vacuna, per als corruptes

Jon Sistiaga a l’Àfrica amb Bobi Wine.

Jon Sistiaga a l’Àfrica amb Bobi Wine.

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Al·locució del president Pedro Sánchez sobre el pla de vacunes. Ha sigut el cop informatiu del dia. Totes les cadenes han obert els seus ‘telenotícies’ amb aquesta esperançadora xifra: a finals d’agost, 33 milions de persones vacunades. Els accents opinatius han vingut immediatament després. Depèn del canal que es miri. Per a uns un pla creïble, per a d’altres un excés d’optimisme.

En qualsevol cas l’audiència ens enganxem al televisor amb unes ganes incommensurables que aquesta promesa es compleixi. ¡Ahh! A finals d’agost serem feliços. No obstant la felicitat és un concepte relatiu. Des que som globals, i no individuals, més encara. No sé si s’han adonat que la distància que separa Europa de l’Àfrica és exactament 14 quilòmetres a l’estret de Gibraltar. És la mateixa distància que hi ha entre Barcelona i l’aeroport del Prat.

El reporter Jon Sistiaga sí que ha reparat en això, i ha fet un saltiró i s’ha plantat a l’Àfrica en un moment. Ens ensenya el que ha vist a Movistar + (‘La otra cara de la pandemia’). Ha visitat el Senegal, Sud-àfrica, Tanzània i Uganda. A tot arreu ha buscat plans de vacunació contra la Covid-19. I a tot arreu ha trobat un eco que es repeteix: aquí de virus en tenim molts, la febre groga, el dengue, l’Ebola, la pesta, la malària..., i ara a més la Covid.

O sigui que aquest virus que afecta el món, per a l’Àfrica és un més. I plans de vacunació, poquíssims. Entre altres coses perquè a l’Àfrica amb prou feines arriben vacunes. No obstant, al Senegal sembla que un miracle ha passat. És un dels països del món amb menys casos de Covid. A Tanzània és diferent. El govern no ofereix cap dada. Practica el negacionisme. La Covid oficialment no existeix. Es prohibeix fins i tot que la premsa publiqui res en absolut. Però la gent es mor, i els enterren a la nit, en secret, d’amagatotis.

A Uganda Sistiaga ha tingut una trobada interessantíssima amb el líder musical i polític Bobi Wine. A més de famosíssim intèrpret de reggae i afrobeat és diputat. Sistiaga va començar parlant-li de plans de vacunació, però Wine, sense minimitzar els estralls del virus, de seguida li va dir que a l’Àfrica el que es necessita sobretot és una altra vacuna: la vacuna contra la corrupció política.

Notícies relacionades

¡Ahh! Aquí també coneixem els estralls d’aquest tipus de virus. Però ningú surt a anunciar a la tele un gran pla de vacunació de corruptes.