Vida en reclusió

‘La noche temática’ analitza els sistemes carceraris de Sud-àfrica i el Japó

El programa de La 2 emetrà el documental ‘Prisiones, el negocio millonario’ i un altre sobre l’ordre asfixiant als centres penitenciaris nipons

1
Es llegeix en minuts

‘La noche temática’ s’endinsa aquest dissabte (La 2, 23.45 hores) al procel·lós món de les ‘Prisiones a la carta’ amb dos exemples d’ordre i disciplina penitenciària que posaran els cabells de punta a l’espectador. D’una banda, s’oferirà un documental sobre la gestió privada a Sud-àfrica d’una de les seves presons, que s’ha convertit en un sistema violent amb conseqüències dramàtiques per a presos i vigilants. I de l’altra, s’emetrà un reportatge sobre el sistema carcerari del Japó, on no hi ha superpoblació ni insalubritat, però la vida dels presos està regulada al mil·límetre.

‘Prisiones, el negocio millonario’ se centra en la presó de màxima seguretat de Mangaung (Sud-àfrica), gestionada per una empresa de seguretat privada, la multinacional G4S. ¿Què passa amb els presos quan la prioritat és el benefici i els guàrdies de seguretat estan mal pagats? La violència contra els reclusos és la conseqüència inevitable.

La periodista d’investigació Ruth Hopkins obté els testimonis d’expresos i guàrdies de seguretat que descriuen una situació impactant de la primera presó privatitzada de Sud-àfrica. Les imatges gravades pels guàrdies mostren el rostre violent d’aquesta famosa presó des de l’interior.

Infern disciplinari

L’altre documental, ‘Vida carcelaria en Japón’, mostra la cara amable, però també perillosa, d’un sistema penitenciari que sembla aparentment irreprotxable. I és que l’univers carcerari japonès pot resultar un infern disciplinari des del punt de vista occidental. A l’interior impressiona el seu silenci, l’ordre impecable. Fins i tot les sandàlies estan perfectament col·locades davant de les cel·les. Al matí, els crits dels vigilants desperten els presoners, però també la música clàssica.

Notícies relacionades

A les presons japoneses no hi ha saturació ni falta d’higiene, però l’ordre i la disciplina són asfixiants: una hora exacta per esmorzar, raspallar-se les dents i afaitar-se. Tots alhora. A continuació, la neteja minuciosa i integral de la cel·la. Fins i tot hi ha regles sobre la manera de doblar els futons, sempre amb el doblec apuntant a la mateixa direcció.

Els artífexs del documental van aconseguir entrar a dues presons japoneses per gravar a dins. El resultat és un treball que convida a reflexionar si aquest sistema carcerari estricte i repressiu té relació amb el fet que el Japó sigui un dels països amb una de les taxes de criminalitat més baixes del món.

Temes:

Japó TVE