TU I JO SOM TRES

Perich, una mirada amb rajos X i dinamita

2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Aquest documental, que acaba d’oferir-nos TV-3 sobre Jaume Perich (‘Les 7 vides del Perich’) l’haurien d’anar passant, sistemàticament, almenys una vegada cada 30 dies. És una qüestió de sanitat pública. Un tractament vitamínic per a la salut mental de grans i jovenets. ¿Qui va ser Perich? ¿Un humorista, un senyor que pintava acudits, un filòsof, un franctirador que disparava dibuixant la vida?

Aquest documental ens ensenya que va ser tot això, junt, i a més que va ser una espècie de doctor d’aparença tranquil·la que auscultava el món cada dia i li aplicava un tractament infal·lible: combinava rajos X i dinamita. No hi havia tabús en la seva mirada. Teràpia general per a totes les malalties i malalts.

Notícies relacionades

Un instant deliciós que han rescatat ha sigut aquell moment televisiu, amb La Trinca, en què diu: «En temps de Franco només hi havia els bons i els dolents. Era fàcil dibuixar acudits contra els dolents. ¡Deien tal quantitat d’animalades! Tothom et reia les gràcies. Et senties com el Che. Ara et fiques amb els socialistes i diuen: ‘¡Clar, és de Convergència!’ Et fiques amb Convergència i diuen: ‘¡Clar, és espanyolista!’». ¡Ah! Un retrat lúcid. I, no obstant, el franctirador no va claudicar. Va continuar penetrant amb els seus breus textos i dibuixos. Sobre la televisió tenia cops molt aguts. Aquesta vinyeta en la qual es veu un pobre ésser humà lligat a la tele amb un collar i una cadena, com un gos. ¡Ah! Aquesta la va dibuixar sense text. No era necessari afegir ni un punt.

¿Què hauria dibuixat avui Perich, aquí, a EL PERIÓDICO, on va ser tants anys signe d’identitat i referència indiscutible, què hauria dibuixat avui sobre Catalunya? No ho sé. Però sabem el que va contestar quan li van preguntar per les seves divertides pulles al cantant Perales, i va dir: «És que als catalans ¡els de Conca sempre ens oprimeixen!». O aquella altra quan el seu estimat gat Mao adverteix: «El nacionalisme és creure que l’home descendeix de mones diferents». ¡Ah! Amb aquesta, Darwin hauria disfrutat molt. O aquesta altra en què pregunta si el separatista neix o es fa, i contesta: «Generalment es fa. Madrid fa uns separatistes magnífics». Aquesta l’haurien d’enviar a Rajoy, perquè l’acompanyi durant la resta de la seva vida. El que els deia, passin aquest excel·lent documental cada 30 dies, amb còpia a escoles i instituts. Salut mental O sigui, Perich.