TU I JO SOM TRES

Conec més Wisconsin que Ripoll

zentauroepp55752931 monegal201104165610

zentauroepp55752931 monegal201104165610

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Després de la nit que he passat els puc assegurar que conec més Wisconsin que Ripoll. Ha sigut tremend. La cobertura televisiva de les eleccions nord-americanes que ha fet Ferreras a La Sexta ha sigut de rècord Guinness. Va començar a les 22.30 hores de dimarts i va acabar a les 14.00 hores de dimecres. I sense moure’s del seient. Era al seu plató de San Sebastián de los Reyes (Madrid) però li van fer una escenografia en 3D de la Casa Blanca, i semblava incrustat al despatx oval.  ¡Ahh! Va ser un cop molt espectacular.  Acaba d’advertir Quique Peinado a ‘Zapeando’ que l’únic que lamenta és que Ferreras no sortís amb barret texà i enarborant un llaç d’aquells dels cowboys dels ‘rodeos’ del Far West. Cridava en les seves múltiples connexions amb els Estats de la Unió: «¡Pennsilvània! ¡No m’oblido de Filadèlfia! [...] ¡Wisconsin! ¡Què passa amb Wisconsin!»  ¡Ahh! Wisconsin. Ho repeteixo, després d’aquesta nit, conec millor Wisconsin que Ripoll. Jon Sistisga (‘Estados desunidos’, segona entrega, M+) també va ser allà. Concretament a Kenosha, localitat al sud de Milwaukee, fronterera amb Illinois. Allà la policia va engegar l’agost passat set trets per l’esquena al ciutadà afroamericà Jacob Blake. Allò no només va incendiar Wisconsin: van cremar tots els Estats Units. És el que ha aconseguit Trump: un país completament dividit.

Notícies relacionades

Jordi Évole també va aparèixer aquella nit a La Sexta. Ens va mostrar la trobada que va mantenir mesos enrere, en un restaurant mexicà, amb els periodistes Jorge Ramos (Univision TV) i José Díaz Balart (NBC Nightly News). Li deien: «Nosaltres parlem pels 60 milions de llatins nord-americans que no tenen veu. Només els representen quatre senadors, quan haurien de tenir-ne 20, perquè són el 20% de la població. Aquest país està dividit en dos: els angloamericans que venen aquí a menjar, i els llatinoestatunidencs que són a la cuina». Bona metàfora: els ‘pelats’ que treballen a la cuina i els que mengen a dos queixos.

Més de catorze hores seguides de televisió i els puc assegurar que ho sé tot sobre el perfil del votant de Wisconsin, i no tinc ni idea del perfil del votant de Ripoll. I el que és més gros encara: 14 hores de televisió seguint les eleccions als EUA i no tinc ni idea de qui és el nou president dels Estats Units. Si algú ho sap que ho digui.