TU I JO SOM TRES

Acaparant paper higiènic

Els rics s'estan llançant a comprar or, els humils acaparem paper higiènic

tu y yo somos tres por ferran monegal / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal

Fa uns dies els vaig dir que la por es mitiga amb humorisme. Lamentablement no acaba amb el Covid-19, però contribueix decisivament a erradicar el pànic, que és una forma de desesperació humana tan letal com el mateix virus. Aplaudeixo l’exercici còmic que ens han escenificat a Està passant (TV-3). L’ha protagonitzat l’actriu còmica Judit Martín, ben coneguda dels fans de Polònia, on recrea formidablement una galeria de personatges entre els quals jo destacaria la seva genial interpretació de la política de la CUP Eulàlia Reguant.

Des de fa un temps Toni Soler també l’ha fitxat per a Està passant on corporitza una surrealista criatura cridada Carolina Pérez Ledesma, catedràtica en infinitat de matèries, experta en gairebé tot i patafísica comentarista capaç de parlar i opinar de qualsevol tema que passi al món, amb la particularitat que no sap res de res, en absolut. O sigui, una andanada divertidíssima al gremi de tertulians que fan contorsions pels platós televisius.

Aquest esquetx amb Soler transcorre al vàter, davant el lavabo. Ens ensenyen de forma humorística la necessitat de rentar-nos les mans com a mesura preventiva. Però el més luminescent ha sigut l’homenatge al paper higiènic que ha fet la Carolina. Li deia a Soler, enarborant un rotllo: «¡Això és or, Toni, or! Jo n’estic venent a la plaça Reial i per un tros em donen 50 euros. ¡La gent s’està tornant boja amb el paper de vàter!». Efectivament, és així.

Mentre escric aquestes línies a TV-3 estan emetent, en forma de loop o bucle, unes declaracions de l’empleat d’un supermercat que adverteix a la ciutadania que no acaparin paper higiènic, que n’hi ha moltíssim i el seu subministrament està garantit. És oportuna aquesta advertència. Veig notables economistes a la tele (per exemple el catedràtic José María O’Kean o el meu admirat professor Gonzalo Bernardos) informant-nos que els grans magnats del món estan comprant or –també diamants– com a valor refugi.

Notícies relacionades

La immensa majoria, en canvi, ens hem bolcat en massa sobre el paper higiènic. ¡Ah! Cadascú busca refugi segons les possibilitats de la seva butxaca.  Sembla que en temps de crisi, si no acapares res, ets un mindundi. L’exaltació còmica de la Carolina sobre el paper de vàter ha sigut encertadíssima.