21a EDICIÓ

'La casa de papel' arrasa en els premis Iris de l'Acadèmia de la Televisió

RTVE aconsegueix cinc guardons i Movistar+, dos

GRAF1479. MADRID, 18/11/2019.- La actriz Alba Flores (c) recibe el Premio a la Mejor Actriz, por su papel en la Casa de Papel, en la gala de entrega de los XXI Premios Iris de la Academia de Televisión, celebrada hoy lunes en el Nuevo Teatro Alcalá, en Madrid. EFE/ Javier Lizón

GRAF1479. MADRID, 18/11/2019.- La actriz Alba Flores (c) recibe el Premio a la Mejor Actriz, por su papel en la Casa de Papel, en la gala de entrega de los XXI Premios Iris de la Academia de Televisión, celebrada hoy lunes en el Nuevo Teatro Alcalá, en Madrid. EFE/ Javier Lizón / Javier Lizón (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

‘La casa de papel’, que recentment ha estrenat la seva tercera temporada a Netflix, ha sigut la gran triomfadora de la 21a edició delsPremis Iris de l’Acadèmia de les Ciències i les Arts de Televisió i de l’Audiovisual a l’aconseguir els cinc premis als quals estava nominada.

Els premis s’han entregat la nit d’aquest dilluns durant un acte conduït pels presentadors Jota Abril i Inés Ballester alNuevo Teatro Alcalá, que ha sigut emès en directe per ‘La otra’, de Telemadrid.

‘La casa de papel’, la sèrie espanyola creada per Álex Pina que l’any que ve començarà a rodar la seva quarta temporada, ha aconseguit el premi en les categories de millor ficció, millor producció, millor direcció i en les categories interpretatives.

En concret, Álvaro Morte ha aconseguit el premi de millor actor pel seu paper de Sergio Marquina, ‘El Profesor’, mentre que Alba González Flores, que encarna l’experta en falsificacions Ágata Jiménez, ‘Nairobi’,ha obtingut el guardó com a millor actriu.

‘La 2 noticias’ i ‘Cachitos de cielo’

RTVE, que partia amb 20 nominacions, ha aconseguit finalment cinc guardons, entre els quals el de millor presentador d’informatius per a Carlos Franganillo, al capdavant del ‘TD2’ de La 1 des del setembre de l’any passat, i el de millor realització per la cobertura dels ‘encierros’ de Sant Fermí retransmesos a La 1.

El guardó com a millor informatiu ha sigut compartit en aquesta ocasió per ‘La 2 noticias’, de RTVE, que presenta Paula Sáinz-Pardo i que acaba de celebrar els seus 25 anys en antena, i per ‘Al rojo vivo’, l’espai d’actualitat presentat per Antonio García Ferreras a La Sexta.

També ha assolit el premi en la categoria de millor programa, que ha reconegut el treball de l’espai documental musical ‘Cachitos de hierro y cromo’, de La 2 de RTVE, dirigit per Arantxa Soroa i presentat per Virginia Díaz i que està en antena des del 2013.

Com a novetat, aquest any s’ha entregat per primera vegada el premi al millor programa infantil, que ha recaigut en ‘Los Lunnis de Leyenda’ pel seu especial sobre el Museu del Prado, del canal Clan de RTVE.

Broncano, a Movistar+

Movistar+ ha tancat la nit amb dos premis. Entre els quals, el guardó al millor presentador de programes per a David Broncano pel seu treball al capdavant del ‘late night’ ‘La resistencia’, que afronta ja la seva tercera temporada.

La ficció ‘Hierro’ de Movistar, que partia amb tres nominacions, s’ha hagut de conformar finalment amb un únic guardó. La sèrie protagonitzada per Candela Peña i Darío Grandinetti ha sigut reconeguda amb el premi al millor guió en reconeixement a la tasca del seu creador, Pepe Coira, i de Fran Araújo, Coral Cruz Carlos Portela.

Finalment, en la categoria com a millor programa produït a Espanya per a un canal temàtic, el guardó ha sigut per a la sèrie documental ‘España después de la guerra’ (Dmax), quatre episodis d’una hora de durada al llarg dels quals es mostra a tot color l’Espanya de la dictadura de Franco.

Matías Prats, premi a la trajectòria

Un dels moments més emocionants de la nit ha sigut el reconeixement al presentador Matías Prats amb el màxim guardó de l’Acadèmia de Televisió, el premi a la trajectòria Jesús Hermida, que ha rebut de mans del seu fill Matías Prats i acompanyat a l’escenari pels seus companys Vicente Vallés i Mónica Carrillo.

Rere un vídeo en el qual s’ha repassat la seva trajectòria com a conductor d’informatius –durant la qual va enterrar Franco i ha viscut la seva exhumació, ha dit fent broma–, l’homenatjat ha volgut personalitzar el premi en aquelles dones que l’han acompanyat davant les pantalles al llarg de 44 anys, des de Victoria Pregofins a Mónica Carrillo. «La televisió té nom de dona», ha recalcat.

Així mateix, per complir l’objectiu de fer de la petita pantalla una «fàbrica d’emocions», ha tingut un sentit record per al seu pare, Matías Prats Cañete, que li va fer viure «un dels pitjors moments» de la seva vida al negar-se a sortir a l’escenari quan havia de recollir el premi a la trajectòria de l’Acadèmia de la Televisió l’any 2000 i també el millor moment de la seva vida quan finalment sobre les taules va pronunciar un «discurs sublim».

«Aquesta nit tampoc ha estat malament», ha assenyalat Matías Prats, Premi Nacional de Televisió el 2017 i amb nou Premis de l’Acadèmia de les Ciències i les Arts de Televisió a millor presentador d’informatius en el seu historial.

Durant la gala també s’ha fet entrega dels guardons ja anunciats prèviament per l’Acadèmia, entre els quals els premis Iris Autonòmics a la presentadora María Rey per ‘120 minutos’, de Telemadrid, i a l’espai ‘El viaje’, d’Aragó TV.

En aquesta edició, s’ha reconegut ex aequo amb el premi Iris de la Crítica, que escull un comitè de crítics i comentaristes de televisió, a ‘Cuéntame’ i ‘Sálvame’, mentre que els premis Iris del Jurat, que escull un jurat de reconeguts professionals entre els diferents oficis i àrees professionals de la televisió, han recaigut en Toñi Moreno, La Sexta‘Prodigios’, de La 1 de TVE, i ‘Los investigadores’, de CMmedia.

Notícies relacionades

Finalment, el premi a la millor direcció de ficció Antonio Mercero ha sigut per a Marc Cistaré, Alejandro Bazzano i David Azcano per ‘La víctima Nº 8’, produïda per Telemadrid i ETB en col·laboració amb Mediapro i disponible a Netflix.