SENTÈNCIA

Telecinco anuncia que deixa d'emetre 'Pasapalabra'

El Suprem rebutja l'últim recurs de Mediaset en el seu litigi contra la productora ITV

L'alt tribunal confirma la indemnització a què el grup audiovisual havia de fer front

Christian Gálvez, en ’Pasapalabra’.

Christian Gálvez, en ’Pasapalabra’.

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Un dels programes més longeus i vaixell insígnia de Telecinco, el concurs ’Pasapalabra’ que presenta Christian Gálvez, deixarà d’emetre’s en aquesta cadena. Ahir Telecinco va anunciar que acata la sentència del Tribunal Suprem que va rebutjar el seu últim recurs contra la productora ITV Global Entertainment Limited, propietària dels drets de la seva explotació i emissió, i va anunciar que el d’ahir era l’últim programa. 

El recurs rebutjat pel Suprem és el presentat pel grup propietari de Telecinco, Mediaset España, contra la sentència de l’Audiència Provincial de Madrid que va donar la raó a ITV i ja havia condemnat la cadena a deixar d’emetre el popular concurs, tot i que aquesta va decidir no complir-lo fins que es resolgués la impugnació, tot i que només fos admesa en el referit a la indemnització que ha d’abonar. Ahir, el concurs, que està gravat, es va emetre en la seva franja habitual, a partir de les 20.05 hores.

Ja se sabia que la Sala Civil del Suprem només es pronunciaria sobre la indemnització que el grup audiovisual ha d’abonar a la productora pels perjudicis patits per l’incompliment dels acords subscrits sobre aquest format televisiu, perquè és l’únic extrem del recurs de cassació que havia admès a tràmit. En qualsevol cas la seva resolució suposa posar fi al litigi i que Telecinco hagi de complir la sentència anterior que ja el condemnava a deixar d’emetre el concurs.

Es tracta de la dictada el febrer del 2014 pel Jutjat Mercantil número 6 de Madrid que va condemnar Telecinco «a cessar immediatament, quedant a més prohibida de reprendre en el futur, l’emissió, edició, producció, reproducció, comunicació pública, distribució, transformació i tota i qualsevol altra forma d’explotació, per si o a través de tercers, del programa ‘Pasapalabra’, així com de qualsevol altre programa de televisió que tingui un format idèntic o similar».

Només la indemnització

De totes les al·legacions plantejades per Mediaset i per ITV contra la sentència, el Suprem només va acceptar revisar la que qüestionava la possibilitat que la productora hagués de ser indemnitzada per Telecinco per l’import dels guanys obtinguts com a conseqüència de l’ús del format i la denominació ’Pasapalabra’ (incloent les vendes de marxandatge) des de l’1 d’agost del 2012.

El Suprem, amb la directiva que regula el respecte als drets de propietat intel·lectual i el text refós de la llei de propietat intel·lectual espanyola a la mà, conclou que la utilització del criteri indemnitzatori dels beneficis obtinguts per l’infractor és procedent tot i que el titular dels drets infringits no exploti directament el format televisiu objecte de la infracció.

Modalitat de rescabalament

Notícies relacionades

La resolució es basa en el fet que la modalitat de rescabalament prevista en l’article 140.2 d’aquesta norma no busca rescabalar una pèrdua soferta pel perjudicat, sinó més aviat evitar que quedi en el patrimoni de l’infractor el benefici patrimonial aconseguit amb la infracció.

La sentència del Jutjat Mercantil condemnava Telecinco a abonar a ITV 5,4 milions d’euros amb relació al contracte «pasapalabra heads of agreement», amb 7,9 milions més pel «library minimum commitment heads of agreement» i amb 1.554.400 euros pel de «format production heads of agreement». Totes les quantitats han d’incloure els interessos que s’hagin produït.