TU I JO SOM TRES

M'agrada 'This is art' perquè no sembla TV-3

tu y yo somos tres por ferran monegal / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

M’agrada This is art perquè no sembla TV-3 M’agrada This is art perquè em recorda aquella TV-3 d’abans d’haver-se transformat en cheerleader del procés, quan era una cadena que aspirava a ser la BBC en llengua catalana, profunda i alhora entretinguda, cosmopolita, gens carrinclona, que es guanyava cada dia l’audiència amb enginy i no amb sermons religiosos. ¡Ahh!, aquella cadena pública de veritat, que tractava el personal com a televidents i no com a manipulables feligresos de parròquia petita. M’agrada This is art perquè Ramon Gener –i el seu productor Raimon Masllorens– ens parla de tal manera que ens fan sentir ciutadans de l’univers. M’agrada This is art perquè el veus i et sents holandès, italià, alemany, anglès.., tots alhora, i no un simple escuradents de corral que creu ser pal de paller.

Notícies relacionades

En la nova temporada, que acaba de començar, Ramon Gener ens ha parlat de l’enamorament. ¡Ah! En aquests temps tan mesquins, plens de consignes, de falsejament de la realitat, i de trinxeres, que a la tele ens parlin de l’amor és una impagable raresa. M’ha agradat molt quan Ramon ha pujat a una escala i s’ha incrustat en la famosa tela de Sandro Botticelli El naixement de Venus. Quina estampa més bonica: Ramon amb americana i la Venus en pilotes. Això només es pot fer des de l’enamorament, hi estem d’acord. Embadalit, mirava el rostre de Venus i ens deia: «Botticelli la va pintar prenent Simonetta Vespucci com a model». Efectivament. Botticelli es delia per Simonetta. Tot i que estava casada amb Marco Vespucci, tots els pollastres de Florència la cortejaven amb insistència. En especial els germans Lorenzo i Giuliano de Medici, que eren tremends. ¡Ah! El pobre Botticelli mai li va poder fer ni un petó. Però potser va ser el mes útil de tots. Gràcies al seu enorme talent com a pintor, ara, 537 anys després, Ramon Gener ha pogut enfilar-se al costat d’ella i fer-nos passar una estona formidable.

Permetin-me una advertència.  He d’anar amb compte quan elogi alguna criatura de TV-3.  Ja que els que actualment manen en el tinglado em tenen en la seva llista negra, si elogio algú d’allà, puc causar-li problemes.  O sigui, prenguin la meva admiració per This is art com una alienació personal transitòria. No m’ho tinguin en compte.