POLÈMICA SOCIAL

Netflix se suma al boicot a les lleis antiavortistes dels EUA

La plataforma de televisió es planteja deixar de gravar les seves produccions en estats com el de Geòrgia

zentauroepp48370076 file photo  abortion rights campaigners attend a rally again190529102838

zentauroepp48370076 file photo abortion rights campaigners attend a rally again190529102838 / Jeenah Moon

2
Es llegeix en minuts

El gir a la dreta més extrema que ha provocat l’arribada a la Casa Blanca de Donald Trump ha fet que s’hagi entrat a fons en un dels temes més polèmics en la societat nord-americana: l’avortament. Així, l’anunci de l’aprovació de lleis antiavortament en els últims mesos en diversos estats dels EUA, com els d’Alabama i Geòrgia, ha provocat una guerra política, en la qual també han entrat associacions civils, actors i actrius i empreses del sector audiovisual com Netflix.   

Així, la coneguda plataforma digital es va sumar aquest dimarts, 28 de maig, a la lluita que diverses organitzacions han emprès contra les noves lleis antiavortament, com la Unió Americana de Llibertats Civils (ACLU, en anglès), per presentar un recurs contra la llei aprovada recentment a Geòrgia, on el gegant de continguts audiovisuals produeix algunes de les seves sèries i pel·lícules més famoses.

Aquestes lleis consideren il·legal tota interrupció de l’embaràs si es detecta el batec del cor fetal, una cosa que pot succeir la sisena setmana, quan en alguns casos la dona encara ni tan sols sap que està embarassada.

A més, el cap de continguts de Netflix, Ted Sarandos, va avançar en un comunicat enviat en exclusiva a la revista 'Variety' que la seva empresa podria plantejar-se deixar de gravar en aquest estat si la legislació antiavortament entra en vigor.

"Tenim moltes dones treballant en produccions a Geòrgia els drets de les quals, comparats amb els de milions d’altres dones, seran severament restringits per aquesta llei", va declarar Sarandos en la nota. "Atès que la legislació encara no ha sigut implementada, continuarem filmant allà –va prosseguir el directiu–. Recolzarem els socis i artistes que decideixin no fer-ho". "Si alguna vegada entrés en vigor [la llei antiavortament], reconsideraríem tota la nostra inversió a Geòrgia", va advertir.

L’estat del sud s’ha convertit en un dels principals escenaris de gravació per a la indústria cinematogràfica, que ocupa unes 90.000 persones a Geòrgia, gràcies als avantatges fiscals que ofereix a estudis i productores.

Netflix, en concret, ha filmat a Geòrgia l’última temporada de l’exitosa sèrie 'Stranger things’ 'Stranger things’, a més de produccions com ara 'Ozark' i 'Insatiable'.

No obstant, des que el seu governador, Brian Kemp, va firmar la llei antiavortament, algunes figures de la indústria han cridat al boicot a aquest estat, com els intèrprets Alyssa Milano (casualment, protagonista d’'Insatiable') i Jason Bateman i productors com Nina Jacobson i David Simon.

Notícies relacionades

Al costat de Netflix, el gegant del comerç electrònic, Amazon, va anunciar recentment que ressituarà fora de Geòrgia les localitzacions de gravació de la seva sèrie 'The Power', una decisió que també va prendre la productora Lionsgate amb 'Barb and Star Go to Vista Del Mar'.

La polèmica llei antiavortament de Geòrgia és una de les més restrictives dels EUA i ara mateix està paralitzada per un tribunal, que va declarar la norma inconstitucional respecte a la Carta Magna d’aquest estat i la llibertat de les dones.