MASCLISME AUDIOVISUAL

Els homes van dominar 'Joc de trons'

Un estudi assenyala que els personatges masculins van tenir el triple de protagonisme que els personatges femenins

tronos

tronos

2
Es llegeix en minuts

'Joc de Trons’ s’ha acomiadat amb magnificència, com una de les millors produccions de tota la història de la televisió mundial i un fenomen de masses. Fins i tot ha sigut lloada pel paper predominant de les dones, que hi apareixen encarnant personatges forts i decisius. O això és el que sembla, ja que un estudi revela que els personatges masculins van ser els veritables protagonistes al ser presents davant de les càmeres el 75% del temps total.

Segons aquest informe, realitzat per la firma d’investigació de dades Ceretai, els personatges masculins van parlar en la sèrie aproximadament tres vegades més que els seus equivalents femenines, una superioritat que va ser encara més evident en la vuitena i última temporada. 

"Els resultats han sigut sincerament pitjors del que esperàvem", ha reconegut l’agència Reuters Matilda Kong, directora executiva de Ceretai, empresa amb seu a Alemanya. "El que ens diu aquest informe és que en realitat no és important com es representen les dones, que siguin fortes o que tinguin poder, ja que el que pensen i el que diuen sembla que continua sent poc important".

Efectivament, la coneguda sèrie d’HBO ha sigut elogiada per haver mostrat personatges femenins potents, però es pot recordar que també ha sigut criticada per algunes escenes de violència sexual 

Segons l’anàlisi, publicada per la televisió britànica BBC, els personatges femenins de 'Joc de Trons’ van tenir aproximadament un 25% del temps de tota la primera temporada per poder parlar davant de les càmeres. Aquest percentatge va assolir el seu màxim al 33% en la setena i penúltima entrega, per tornar a caure al mínim (22%) en aquesta vuitena i última temporada.

Per poder comptabilitzar els minuts que parlen en pantalles cadascun dels personatges de la sèrie es van utilitzar sistemes d’intel·ligència artificial capaços d’identificar si parlava un home o una dona. La precisió del sistema és d’aproximadament del 85%, i per això la divisió exacta pot ser lleugerament més alta o menys, va apuntar en un comunicat Ceretai.

Notícies relacionades

Al marge de l’evidència que reflecteix aquest estudi sobre el paper de la dona en les sèries de televisió, ja és un problema conegut i denunciat: estan constantment subrepresentades a la pantalla. Un informe realitzat per la Universitat Estatal de San Diego va denunciar que, de tots els personatges que parlen a la televisió en l’horari de 'prime time' als EUA, només el 40% eren dones.

Kong espera que amb aquest estudi, realitzat sobre una sèrie tan important com és 'Joc de trons’, es prengui consciència del biaix de gènere que hi ha en la societat actual. "No pretenem dir-li a la gent què ha de veure, sinó que volem consciència que quan consumim cultura popular se’ns està oferint una representació injusta del món real, i inconscientment estem creant un biaix", ha explicat la directora executiva de Ceretai,