LA 2 EMET LA GALA

La primera semifinal d'Eurovisió 2019: només passaran 10 de 17

Disset països lluitaran aquest dimarts per un lloc per a la gran final, que se celebra dissabte, 18

Miki i els representants de França, Bilal Hassani, i d'Israel, Kobi Marimi, s'han classificat directament

ialvarez48136956 cyprus  tamta rehearses ahead of the 64th edition of the eur190513205541

ialvarez48136956 cyprus tamta rehearses ahead of the 64th edition of the eur190513205541 / JACK GUEZ

4
Es llegeix en minuts
CARLES SAVALLS

Disset països lluitaran aquest dimarts, 14 (La 2, 21.00h) a Tel Aviv per aconseguir un lloc a la gran final del Festival d’Eurovisió, que tindrà lloc el dissabte 18. Només se’n classificaran 10. Austràlia, Islàndia i Portugal oferiran les actuacions més destacades de la gala.

 Kate Miller-Heidke és una de les favorites d’avui. L’australiana i les seves dues ballarines actuaran suspeses d’una llarga vara elàstica que les farà oscil·lar a un costat i un altre de l’escenari. A la seva esquena veurem imatges del firmament i als seus peus, de la Terra. Amb tot això, tindrem la sensació que l’artista està cantant a l’estratosfera el seu tema ‘Zero gravity’, una òpera pop que parla d’un amor impossible que ha d’acabar: “Res em reté, he de deixar-te. Marxo allà on la gravetat és zero”, diu la lletra.

Islàndia, d’altra banda, ens connectarà directament amb l’infern. A Tel Aviv, els representa el grup punk Hatari amb el tema ‘Hatrid mun sigra’, que traduït significa ‘L’odi prevaldrà’. I és que la peça, interpretada íntegrament amb veu gutural, és un cant nihilista. Alerta a alguns fragments de la lletra: “La vida no té sentit; el buit ens engolirà”. No faltaran en la seva posada en escena el làtex, els arnesos, les cadenes, el foc i el fum.

Conan Osíris és un cantant de culte a Portugal. Aterra a Tel Aviv amb un tema del seu estil: alternatiu 100%, titulat ‘Telemóveis’, és a dir: ‘Telèfons mòbils’”. Es tracta d’un fado amb base techno i alguns tocs orientals en els arranjaments, preparat amb dansa contemporània per coreografia. El vestuari de l’intèrpret i del seu ballarí no passaran desapercebuts pels serrells i la brillantor.

L’elegant sèrbia

De la resta de la primera semifinal, es pot destacar la xipriota Tamta, la sèrbia Nevena Bozovic i el turc Serhat, que arriba en representació de San Marino. La de Tamta és una cançó disco titulada ‘Replay’. La veurem cantant al costat de quatre ballarins que li arrencaran el cosset a mitja actuació. Tot molt visual i amb el record del segon lloc conquerit l’any passat a Lisboa amb un tema similar que va ser tota una bomba comercial.

La sèrbia serà l’elegància per antonomàsia d’aquesta primera semi. Defensarà amb passió i intensitat el tema romàntic ‘Kruna’, que assegura que “la nit és llarga si no hi ets”. Serhat serà més alegre, ja que convida a ser feliç amb el seu “Say na, na, na”. Per sintetitzar: rotllo La Casa Azul. La posada en escena serà molt seventies.

Els txecs Lake Malawi també compten amb el seu ‘Friend of a friend’; alegria i bon rotllo i una realització que jugarà amb la imatge dels artistes per fer diverses composicions a la pantalla. La grega Katerine Duska escenificarà la primavera utilitzant la imatge d’una flor de lotus per defensar el seu ‘Better love’, mentre que l’estonià Victor Crone provarà d’enamorar la càmera amb la seva mirada trapella mentre canti ‘Storm’.

L’hongarès Joci Pápay i el georgià Oto Nemsadze aportaran les dosis d’emotivitat més elevades de la nit. El primer cantarà sol i descalç una oda al seu pare. El segon, porta un veritable himne èpic titulat ‘Sul tsin iare’. Per això, el veurem interpretant amb unes muntanyes nevades al fons. I mentre la cançó arribi al seu clímax, el foc ho devorarà tot.

El torn de ballar

El torn per ballar arribarà amb la bielorussa Zena i el duo finlandès DJ Darude & Sebastian Rejman. La primera té 16 anys i va presentar l’Eurojúnior del 2018. Les poloneses Tulia defensaran ‘Pali się’ amb vestits multicolor i corona daurada. El seu tema barreja el cant típic del seu país amb la música disco. El sextet D-Moll representa Montenegro amb ‘Heaven’, un mig temps que tracta sobre la tristesa d’un amor perdut.

L’actuació dels eslovens Zala Kralj i Gasper Santl destacarà per passar-se els tres minuts del seu tema l’un davant de l’altre mirant-se amb nostàlgia i molta timidesa. Finalment, el belga Eliot cantarà ‘Wake up’ al costat de dos ballarins que posaran música en directe tocant uns tambors.

La gala de demà l’obrirà Netta Barzilai, la guanyadora de l’any passat, que cantarà una versió techno del seu tema ‘Toy’. Ho farà al costat de 40 ballarines que portaran el mateix vestit que va portar ella el 2018, quan va guanyar el Festival. Abans que s’anunciïn els 10 finalistes, també veurem actuar Dana International, la israeliana que va guanyar el 1998 amb el mític ‘Diva’.

Notícies relacionades

També veurem fragmentsde les actuacions de Miki, el representant espanyol, així com del francès Bilal Hassani i de l’amfitrió, Kobi Marimi. Els tres estan classificats directament per a la final de dissabte, però s’aprofita la gala per donar a conèixer una mica de les seves cançons. Els telespectadors espanyols podran escollir les seves favorites votant a través dels números telefònics assignats a cada participant o de l’App oficial d’Eurovisió.