ELS FAVORITS

41 països per la glòria eurovisva

5
Es llegeix en minuts
CARLES SAVALLS

Quaranta-un països lluitaran els dies 14, 16 i 18 de maig per guanyar el Festival d’Eurovisió, que celebra a Tel Aviv la 64a edició. Si ens atenim a les apostes, el gran favorit d’aquest any és l’holandès Duncan Laurence, però seguit molt de prop pel rus Serguei Làzarev, l’italià Mahmood, el suís Luca Hänni i el suec John Lundvik. Espanya, representada pel ‘triunfito’ Miki, no figura entre les favorites. Els pronòstics, però, poden donar un tomb. Un exemple: l’any passat ningú comptava amb Xipre, fins que Eleni Foureira va aterrar a l’escenari de Lisboa i va estar a punt de donar la campanada. Va ser segona.

Duncan Laurence, l’holandès, té 25 anys. Es va donar a conèixer el 2014 al participar en la versió holandesa del programa ‘La voz’, on va ser eliminat en semifinals. La televisió del seu país el va elegir a dit per al festival. Defensarà un tema propi, “Arcade”, una balada en la qual passa amb una facilitat extrema dels greus als aguts.

El rus Serguei Làzarev és la segona vegada que participa al certamen. Ja va quedar tercer el 2016. Ara torna amb la balada “Scream”, que relata la història d’algú que decideix trencar una relació per molt que li faci mal. La seva posada en escena l’ha dissenyat el grec Fokas Evangelinos, el mateix que treballa amb Miki. Compte, perquè ja ha guanyat dos festivals i amb el rus, el 2016, va fer autèntiques meravelles. En aquella ocasió, a Làzarev el vam veure enfilant-se sobre estructures virtuals i mantenir l’equilibri dalt de l’escenari sobre roques projectades a la pantalla.

D’origen egipci

Mahmood es va erigir en representant d’Itàlia a Eurovisió al guanyar el famosíssim Festival de Sanremo. La seva victòria no va ser del gust de Matteo Salvini, el discutit ministre de l’Interior d’Itàlia, que recentment va donar el seu recolzament a Vox a les eleccions generals del 28-A. L’artista, de 26 anys, és fill d’un egipci i explica que la seva música està molt influïda pel pop que es fa actualment al Marroc. El seu tema, “Soldi”, inclou una frase en àrab, per a més escàndol del ministre. És un mig temps que tracta sobre la tortuosa relació que l’intèrpret va mantenir amb el seu pare fins que l’home va abandonar la família. ¡Alerta! El videoclip oficial acumula més de 75 milions de visualitzacions a YouTube.

Però qui veritablement pot revolucionar les previsions és el suís Luca Hänni. Jove, guapo i forçut, participa amb “She got me”, un tema ballable amb algun toc oriental. Parla d’una femme fatale que amb la seva presència ho revoluciona absolutament tot.

Hi ha moltes expectatives sobre el número que està preparant, perquè Hänni, a més de cantant i model, també ha fet cosetes de ballarí: el 2017 va ser un dels guanyadors del talent show ‘Dance, dance, dance’ de la cadena alemanya RTL. El 2012, amb 17 anys, va decidir abandonar el seu treball com a paleta per dedicar-se a la música: es va presentar a la versió alemanya del ‘Pop Idol’ i va guanyar. I a partir de llavors, tot va ser un camí de roses: primer àlbum, disc d’or, gira per Alemanya, Àustria i Suïssa, victòria al caçatalents del ball de la RTL i Eurovisió.

John Lundvik va néixer a Londres fa 36 anys. Amb una setmana de vida, va ser adoptat per una família sueca. Va ser atleta professional, i quan va veure a prop el final de la seva carrera esportiva, va provar sort en la música. I va debutar en gran: va compondre “When you tell the world you're mine”, que va acabar sent l’himne del casament de la princesa Victoria de Suècia. A Tel Aviv defensarà “Too late for love” al costat de quatre coristes que aportaran el toc gòspel d’una peça que creix en ritme, intensitat i emotivitat a mesura que avança.

Però més enllà dels principals candidats a alçar el preuat Micròfon de Cristal amb què es guardona el vencedor, no s’ha de perdre de vista la representant de Xipre, Tamta, la grega Katerine Duska i la maltesa Michela Pace. Són les úniques dones que apareixen al Top 10 de favorits de les cases d’apostes.

Des de l’Alhambra

TVE retransmetrà les tres gales en directe a partir de les 21.00 hores; les semis a La 2 i la final de dissabte a través de la primera cadena. La model Nieves Álvarez donarà els vots del jurat espanyol amb la imatge de l’Alhambra de Granada al fons. Julia Varela i Tony Aguilar s’encarregaran de comentar els xous des de Tel Aviv per segon any consecutiu. Per ambientar la setmana eurovisiva, el web d’RTVE també emetrà el concert ‘Miki y amigos’, que es va gravar a Prado del Rey i on el representant espanyol va compartir escenari amb Alfred García, La Pegatina, Arnau Griso, Sofía Ellar, Taburete i el seu grup, Dalton Bang. 

És la tercera vegada que el festival l’organitza Israel. Les dues anteriors es van celebrar a Jerusalem. Aquest any, el certamen aterra a Tel Aviv, ciutat oberta al mar i notòriament gayfriendly. A més, aquí l’organització del certamen no ha tingut els problemes que sí que hi hagués hagut a Jerusalem, on la comunitat jueva ortodoxa té molta influència i no estava disposada a tolerar que es trenqués el sàbat, el descans obligatori del judaisme i que s’estén des del capvespre de divendres fins a la nit de dissabte. El festival és un non-stop, i aquells dies a aquelles hores hi ha assajos i la gran gala final, la qual cosa obliga a treballar molta gent involucrada en l’organització de l’espectacle.

Actuació de Madonna

A la final actuarà Madonna. Cantarà únicament dues cançons. La premsa israeliana assegura que fitxar-la ha costat ¡un milió de dòlars! Però els pagarà íntegrament Sylvan Adams, filantrop jueu d’origen canadenc que ha finançat projectes mèdics, educacionals i fins i tot la primera expedició aeroespacial d’Israel, que pretén arribar a la Lluna.

El festival, a més, serà copresentat per la ‘top-model’ Bar Refaeli. I ho farà al costat d’Eraz Tal, Assi Azar i Lucy Ayoub, tres consagrats presentadors de la televisió israeliana.

Notícies relacionades

La gran final l’obrirà Dana International, que va guanyar Eurovisió-98 amb “Diva”. Israel també vol homenatjar els altres artistes que li han donat la victòria: Netta Barzilai serà l’encarregada d’obrir la primera semi amb una nova versió de Toy, que va triomfar a Lisboa. També hi intervindran Izhar Cohen i Gali Atari, guanyadors el 1978 i el 1979, respectivament. Atari, en un final d’infart: va superar en l’última votació Betty Missiego... Fa ja ¡40 anys!