TENSIÓ AL FESTIVAL

Palestina vol alçar la veu a Eurovisió

Activistes propalestins anuncien una sèrie d'actes de protesta durant la celebració del certamen

zentauroepp47991670 israel s ministry of strategic affairs briefs reporters on a190503105237

zentauroepp47991670 israel s ministry of strategic affairs briefs reporters on a190503105237 / NIR ELIAS

3
Es llegeix en minuts

Al mateix temps que Tel Aviv ultima tota la parafernàlia i l’organització del Festival d’Eurovisió, que se celebra del 14 al 18 de maig, les forces de seguretat d’Israel es preparen per intentar avortar les anunciades manifestacions públiques dels palestins, el gran problema polític, social i econòmic de la zona.

Quan l’any passat Israel va guanyar el Festival, i va ser automàticament seleccionada per organitzar la següent edició, en què participen representants de 41 països, també va començar la campanya denominada BDS: Boycott, Divestment, Sanctions (Boicot, Desinversió, Sancions). El primer objectiu d’aquest moviment va ser pressionar els governs dels països participants i els seus artistes perquè no hi concursessin. De moment, cap ha respost a la crida.  

També hi ha la possibilitat que la retransmissió televisiva del certamen sigui el moment perfecte perquè els activistes d’aquesta campanya es manifestin davant dels milions d’espectadors que seguiran l’espectacle.

BDS argumenta que participar en el Festival a Tel Aviv equival a "blanquejar a través de l’art" les polítiques repressives d’Israel cap als palestins a la franja ocupada de Cisjordània i Gaza. BDS, que va néixer el 2005 i està dirigit per activistes palestins, es presenta com un moviment global per pressionar Israel per tal que posi fi a l’ocupació dels territoris palestins.

L’organització del certamen a Tel Aviv reconeix que no se sap què pot passar, però els informes que tenen assenyalen la possibilitat que els activistes intentin interrompre el xou, o que algun dels participants prepari una protesta al mateix escenari.

"Aquest és un espectacle molt important", ha reconegut l’agència Reuters Tzahi Gavrieli, cap del grup de treball anti-BDS del govern israelià en el Ministeri d’Assumptes Estratègics. "És un tema d’imatge internacional, i hi ha clara una intenció de desprestigiar-nos".

Aquesta preocupació d’Israel per avortar qualsevol imatge negativa ha fet que el pressupost en seguretat del certamen representi el 10% del total del Festival, una xifra inusualment alta, segons reconeixen els organitzadors.

Israel, que afirma que alguns activistes del boicot fins i tot demanen el desmantellament del mateix Estat jueu, ha organitzat una potent estructura per anul·lar el moviment BDS. Així, ha arribat a acusar alguns partidaris d’aquesta campanya de ser antisemites o de tenir vincles amb grups violents, com Hamas i el Front Popular per l’Alliberament de Palestina.

Els líders del BDS han rebutjat aquestes acusacions i afirmen que la seva campanya és un moviment de protesta no violent que s’oposa a totes les formes de discriminació, incloent-hi l’antisemitisme, i neguen tenir vincles amb grups militars.

Guerra a les xarxes

A les xarxes socials, els activistes propalestins han instat els seus seguidors a "unir-se per interrompre l’últim truc de relacions públiques d’Israel", i demanen participar en una "Setmana d’Acció contra l’Eurovisió a Tel Aviv". En aquella setmana s’organitzaran "protestes i accions sorolloses, visibles, massives i no violentes".

Dijous passat, 2 de maig, el grup anti-BDS va afirmar que els activistes utilitzaven 232 comptes de Twitter falsos (amb 'bots' i 'trolls’), que buscaven desprestigiar el certamen musical. Però des del BDS ho han negat i consideren que són "mentides de propaganda" destinades a encobrir "els crims de guerra d’Israel contra els palestins i el sistema d’ocupació militar de fa dècades".

"Aquesta edició d’Eurovisió serà recordada [...] com un fracàs total per a la maquinària de propaganda d’Israel", ha assegurat Alia Malak, de la Campanya Palestina contra el Boicot Acadèmic i Cultural d’Israel, grup que forma part del BDS.

Des de Twitter han confirmat a Reuters que s’havien "suspès un petit grup de comptes per haver violat les regles regulars de ‘spam’".

Control de les cançons

Per la seva part, la Unió Europea de Radiodifusió (UER), que dirigeix el Festival d’Eurovisió, està analitzant les lletres de totes les cançons dels concursants perquè no hi hagi missatges polítics, una cosa prohibida en les bases del certamen. Aquest control és habitual en totes les edicions.

Eurovisió està promocionant el Festival amb el lema "Atreveix-te a somiar". En la seva pàgina web s’explica l’eslògan i el logo del certamen "simbolitzen la inclusió, la diversitat i la unitat que marquen els valors fonamentals del Festival". Un missatge que comparteix Netta Barzilai, guanyadora l’any passat a Lisboa amb la cançó 'Toy'.

"Ser al mateix escenari, sense importar quina sigui la seva religió, el seu origen ètnic, el seu color, de tots aquests països, de totes aquestes cultures unides... Aquest és un festival de la llum", va dir dilluns passat a Jerusalem la cantant.

Notícies relacionades

Els palestins pretenen crear un estat a Cisjordània i Gaza, amb Jerusalem oriental com a capital. Més de 400.000 colons israelians viuen a Cisjordània, en assentaments que els palestins i molts països consideren il·legals en virtut de les convencions de Ginebra, que prohibeixen assentar-se en terres ocupades en la guerra.

Però Israel considera que és imprescindible controlar aquesta zona, per seguretat.