TU I JO SOM TRES

Debats: Cayetana, artista revelació

monegal / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

Al marge de les adhesions o rebutjos que pugui generar, independentment que s’abomini o s’aplaudeixi la seva ideologia, el seu missatge i la seva manera de pensar, Cayetana Álvarez de Toledo s’ha instituït en l’artista revelació d’aquesta temporada de debats. L’altre dia, en el debat a sis que va oficiar el periodista Xabier Fortes a TVE-1, Cayetana va demostrar tenir unes capacitats escèniques considerables. La seva escola interpretativa és molt curiosa. Molt analitzable. Altiva, displicent, supèrbia, impertinent en moltes ocasions, sagaç, envanida i enormement llesta, sol transformar les seves actuacions en atacs directes a les seves adversàries i adversaris. No debat, interroga. No polemitza, practica l’art d’acusar.

¡Ah! Potser s’ha inspirat en Cersei Lannister, un dels personatges més temibles, arrogants i astuts de Joc de tronsJoc de trons. Difereixen en el gest, això sí. Mentre que Cersei és pur hieratisme afilat, Cayetana s’acompanya, amb una facilitat molt teatral, de pintorescos gestos i posats. En aquest debat a sis de TVE-1 va tenir moments en què buscava la bomba. Com en la famosa situació amb Irene MonteroIrene Montero, tan comentada, especulant Cayetana sobre si el silenci d’una víctima d’una violació és senyal de consentiment. Va provocar un incendi general. Una ira generalitzada. És el que buscava. Escoltant-la en aquesta situació semblava, més que del PP, de Vox. Jo crec que va ser un petard escènic que portava preparat per endavant.

Un altre moment, que ha passat més inadvertit, és quan va començar a interrogar la ministra María Jesús Montero (PSOE). «A veure, repeteixi i digui: Espanyols, el Partit Socialista no tornarà a indultar colpistes. ¡Repeteixi-ho! ¡Descarto l’indult als presos nacionalistes! ¡Digui-ho!». ¡Ah! Va tenir sort Cayetana. Si la ministra hagués entrat al drap i li hagués exigit, inquisitiva, que el PP deixi d’obstaculitzar i torpedinar el dret que milers de famílies tenen a recuperar els seus morts assassinats i sepultats en fosses i cunetes, si la ministra hagués entrat en aquest interrogatori creuat, Cayetana hauria trontollat.

Notícies relacionades

En qualsevol cas aquesta nova líder, a qui el PP li ha assignat Catalunya per anar desfogant-se, dona un joc televisiu interessant. El que hem trobat a faltar és que no es posés aquell lluminós jersei groc que portava quan la va entrevistar, a La Sexta, Cristina Pardo.