TU I JO SOM TRES

El Rei de la República... francesa

tu y yo somos tres por ferran monegal / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

El realitzador d’El objetivo (La Sexta) va posar, en un moment donat, una gran foto de Felip VI en el videowall del plató. I en aquell instantAna Pastorva preguntar aManuel Valls, instant-lo a ser concret: “¿És monàrquic o republicà ¡Ah! La resposta d’aquesta singular criatura, que forma part de la pintoresca tropa que aspiren a ser alcaldes de Barcelona; la resposta, dic, va ser un prodigi d’equilibrisme sobre corda règia. Va contestar: “Miri, França en certa manera és una república amb monarquia inclosa. Al president de la República francesa, que té molts poders, alguns l’anomenen ¡monarca president! Ja ho veu, doncs”. IAna Pastor, meravellada, va puntualitzar: “Sí, però aquest de qui vostè em parla l’elegeixen. És una diferència radical, ¿no creu?”. O sigui, en tot cas aquesta curiosamonarquia francesacada cinc anys passa per les urnes i es vota.  I llavors Valls va exclamar: “Espanya és una democràcia. La Gran Bretanya és una democràcia. I Suècia. I Dinamarca. I Noruega. I Bèlgica... I fixi’s, ¡resulta que Veneçuela és una república!”. ¡Ah! Deliciosa comparativa la de Valls. Va escollir totes les monarquies demòcrates i les va comparar amb una república que no ho és. Argument iridescent. Però fluix.

Notícies relacionades

Ja va dirAbraham Lincoln, el 1850, que l’única democràcia possible era la del govern del poble, pel poble i per al poble. O sigui, plantejava un altre enfocament. La Gran Bretanya, Suècia, Noruega, Dinamarca... són nacions demòcrates malgrat tenir-hi instal·lades monarquies. “Notre pays est démocratique malgré la monarchie”, per dir-ho en llengua francesa.

Home, la veritat és que Valls és un disfrutable conversador. Té una gran habilitat per fer alquímia política barrejant ingredients. Per exemple, a la pregunta de com veu el pacte de govern a Andalusia va contestar que, en aquest tripartit, Vox era la dreta (crec que va afegir 'extrema'), el PP era el centre dreta i Cs el centre esquerra. ¡Ah! Portentós repartiment de colors. L’altre dia, aEstà passant(TV-3),Toni Solerva mostrar un fragment d’El cascabel (13TV) en què el presentador, Antonio Jiménez, deia també: “A Andalusia, el PP és el centre, Vox és la dreta i Cs és l’esquerra”. Ho deia seriosament. Però semblava ungagtret d’El club de la comedia. Per això en aquell plató d’Està passantes morien de riure.