'CAS GABRIEL CRUZ'

Competència fa un toc d'atenció a Mediaset i Atresmedia per incitar a l'odi

La CNMC reprèn els dos grups de comunicació pel biaix de les informacions sobre l'assassinat del menor

2018-08-03-el-programa-de-ana-rosa-informa-sobre-el-caso-de-gabriel-editado

2018-08-03-el-programa-de-ana-rosa-informa-sobre-el-caso-de-gabriel-editado

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha reprès els grups audiovisuals Atresmedia Mediaset pel biaix informatiu d’alguns dels seus programes respecte a la investigació de la desaparició i posterior assassinat del nen de 8 anys  Gabriel Cruz, a Las Hortichuelas (Almeria). La CNMC considera que el tractament de les notícies sobre aquest cas en espais com ‘El programa d’Ana Rosa’, de Tele 5, i ‘Espejo Público’, d’Antena 3, han incitat a l’odi.

Ja el mes de febrer passat, el Consell Audiovisual d’Andalusia (CAA) va denunciar el tractament informatiu que van fer aquests dos grups de comunicació sobre la suposada implicació d’una tercera persona, que era sospitós d’haver segrestat Gabriel, i que va ser exculpat posteriorment.

Rigor o sanció

A partir d’aquesta acusació, la CNMC ha fet requeriments en els quals demana a Mediaset i Atresmedia que deixin d’emetre continguts que incitin a l’odi i que no respectin drets dels ciutadans a l’honor, la intimitat i la mateixa imatge, que estan emparats per la Constitució Espanyola i la llei general de comunicació audiovisual (LGCA).

Competència recorda als dos grups de comunicació que han de buscarl’equilibri entre la garantia del dret a la llibertat d’expressió i informació i la protecció dels drets a l’honor, la intimitat i la mateixa imatge de les persones.

Notícies relacionades

També els ha demanat que siguin rigorosos al comprovar la veracitat de la informació que transmeten a l’audiència: “El tractament informatiu dels esdeveniments que desperten interès en la societat no ha d’incloure hipòtesis conjectures sobre possibles culpables, quan se’ls identifica. Tampoc ha de donar-se informació que permeti identificar-los”, assenyala l’organisme regulador. Adverteix que tampoc s’han de difondre “rumors, especulacions i informacions no contrastades”, ni tan sols “quan formin part d’un contingut d’entreteniment i no merament informatiu”.

La CNMC avisa que sancionarà Mediaset i Atresmedia si tornen a tractar la informació de manera similar i incompleixen “les obligacions que imposa la LGCA”.