ASSETJAMENT SEXUAL

El director de la CBS, acusat d'abusos sexuals

Sis dones asseguren que Leslie Moonves les va assetjar fa més de dues dècades

zentauroepp44465889 files  in this file photo taken on january 11  2016 leslie m180728130909

zentauroepp44465889 files in this file photo taken on january 11 2016 leslie m180728130909 / CHRIS FARINA

3
Es llegeix en minuts

Des que va esclatarl’escàndol del ‘cas Harvey Weinsteincas Harvey Weinstein’, el que en altre temps era el totpoderós productor de Hollywood acusat de ser un depredador sexual, l’enfilall d’artistes i alts executius nord-americans denunciats per les víctimes no ha parat de créixer. I l’últim en aparèixer en aquesta ignomiosa llista és el màxim responsable de la cadena CBS. Segons publica aquest divendres, 27 de juliol, la revista ‘The New Yorker’, sis dones, entre elles una actriu i una escriptora, que van tenir vincles professionals amb el director executiu de CBS Leslie Moonves, asseguren que les va assetjar sexualment fa més de dues dècades.

Quatre asseguren que durant reunions de treball hi va haver petons i carícies no desitjades per part de Moonves, en el que al·leguen semblava ser una pràctica habitual, segons un article del periodista Ronan Farrow (fill de Woody Allen), que va firmar un reportatge sobre els abusos sexuals de Weinstein.

Dues van afirmar que Moonves, de 68 anys i al capdavant de CBS des de febrer del 2016, presumptament les va intimidar físicament o va amenaçar de destruir les seves carreres.

L’article assenyala a més que, d’acord amb les dones que l’acusen, l’executiu de la cadena CBS –a qui ‘The Wall Street Journal’ es va referir recentment com “el mag de la programació televisiva”– es va tornar distant o hostil després que elles rebutgessin els seus avenços.

També que van témer que les seves carreres es veiessin afectades com a resultat d’aquesta situació.

“El que em va passar va ser una agressió sexual i llavors vaig ser acomiadada per no participar” dels seus avenços, va assegurar en el reportatge l’actriu i escriptora Illeana Douglas, que va conèixer a Moonves el 1996, quan ell era el president d’Entreteniment de CBS.

Douglas, la relació de la qual amb el director Martin Scorsese –amb qui va estar diversos anys– passava per un mal moment, va assegurar que durant una reunió amb Moonves a la seva oficina, la va interrompre per preguntar-li si era soltera.

“No sabia què dir en aquest punt”, va recordar en l’entrevista amb ‘The New Yorker’, i va agregar que va continuar parlant sobre el guió que discutien en la reunió quan Moonves la va tornar a interrompre per preguntar-li si la podia besar. “Serà només entre tu i jo”, assegura que li va dir Moonves.

Segons Douglas, l’executiu de televisió de sobte la va agafar i la va besar de forma violenta.

Va assegurar igualment que quan va intentar sortir li va bloquejar el pas i la va portar contra la paret, enganxant la seva cara a la d’ella. “Mantindrem això entre tu i jo. ¿correcte?”, al·lega que li va indicar.

L’article assenyala que aquestes dones encara senten el temor que les seves denúncies puguin portar-los represàlies per part de Moonves, “conegut per la seva habilitat de crear i destruir carreres” i qui es va convertir en una de les veus a favor del moviment #MeToo (“Jo també”)#MeToo (“Jo també”), sorgit arran de les denúncies contra Weinstein.

L’article recorda que el desembre passat, Moonves va ajudar a fundar la Comissió per Eliminar l’Assetjament Sexual i l’Avenç de la Igualtat als Centres de Treball, creada per institucions i personalitats del món de l’espectacle després de les acusacions contra Weinstein.

L’article assenyala així mateix que 30 empleats i exempleats de CBS van afirmar que la presumpta conducta de l’executiu s’ha estès a altres parts de la corporació.

Moonves va assegurar a ‘The New Yorker’ que en els seus anys a la CBS han “promogut la cultura del respecte i oportunitats per a tots els empleats” i que “de forma consistent” han “tingut èxit ascendint dones a alts llocs executius a través de la companyia”.

Notícies relacionades

“Reconec que hi va haver ocasions, fa dècades, quan vaig poder haver fet avenços incòmodes per a algunes dones. Això van ser errors i ho lamento immensament”, va indicar Moonves, qui afirma que “sempre vaig entendre que no és no” i que mai va utilitzar la seva posició per fer malbé o obstaculitzar cap carrera.

Abans de conèixer-se l’article de la revista que va ser anticipat per altres mitjans locals, la junta directiva de CBS va anunciar que investigarà les versions sobre la presumpta mala conducta sexual del seu director executiu.