La Xina fulmina HBO

Uns acudits sobre el president Xi Jinping han provocat la desaparició de la plataforma nord-americana de les xarxes del país asiàtic

zentauroepp43897629 a screen shows a failure message saying a post could not be 180625131618

zentauroepp43897629 a screen shows a failure message saying a post could not be 180625131618 / Andy Wong

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Els televidents xinesos s’han quedat aquest mes de juny sense la cadena de televisió per internet HBO per un grapat d’acudits sobre el seu president i un llistat escarit de les seves violacions de drets humans. Aquestes bromes i denúncies es van poder veure i sentir la setmana passada al programa de John Oliver, 'Last Week Tonight', i la censura xinesa ha bloquejat immediatament el senyal de la coneguda plataforma nord-americana.

El còmic britànic va cometre la imperdonable ofensa de compararXi Jinping amb Winnie the Pooh. L’assumpte ve de lluny: una foto que mostrava Xi caminant al costat de l’espigat expresident nord-americà Barack Obama va empènyer un internauta a relacionar l’escassa envergadura del líder xinès amb el personatge de dibuixos animats. L’osset rabassut ha sigut víctima de la censura des d’aleshores.

Oliver es va referir també a Xi com aquest “oncle estrany que té tancades800.000 persones al soterrani”,i es va posar més seriós per recordar els punts més foscos del seu Govern: l’eliminació dels límits temporals per exercir la presidència, els camps de reeducació a la província musulmana de Xinjiang, els controls cada vegada més sufocants sobre la societat civil o l’abjecte arrest domiciliari que pateix la vídua de Liu Xiaobo, el Nobel de la Puz mort mesos enrere mentre complia una condemna de presó. Oliver en va tenir prou amb 20 minuts per trepitjar totes les durícies d’un Govern que no compta amb el sentit de l’humor i la capacitat de digerir crítiques entre les seves millors virtuts.

Notícies relacionades

La censura va començar esborrant totes les al·lusions al programa a Weibo, una xarxa social semblant a Twitter. Qualsevol recerca de Shangzhou Jinye Xiu, el seu nom en mandarí, acaba amb un missatge de“contingut il·legal”a la pantalla. També van desaparèixer de la xarxa tots els fragments del xou d’Oliver sobre el president que els internautes havien penjat. L’organització greatfire.org, que monitora la censura a la Xina, va informar dissabte, 23 de juny, que la web de la plataforma estava inaccessible.

L’arribada al poder de Xi ha accentuat la censura per la por de la intoxicació de valors occidentals. La cadena HBO ha patit durant anys els embats de la ciberpolicia fins i tot en la seva sèrie icònica 'Joc de trons’, per la qual cosa molts internautes xinesos utilitzen xarxes privades virtuals per eludir el control.

Temes:

HBO Xina