L'ENS PÚBLIC

El Govern aprovarà un decret llei per forçar la renovació del Consell d'Administració de RTVE

A començaments d'any el PSOE ja va proposar ajornar el concurs públic i nomenar els consellers a proposta dels partits

ecarrasco43534282 madrid  29 05 18  jose antonio sanchez dominguez  presidente180621183022

ecarrasco43534282 madrid 29 05 18 jose antonio sanchez dominguez presidente180621183022 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts

El Govern té la intenció d’aprovar en el Consell de Ministres d’aquest divendres un decret llei per forçar la renovació del Consell d’Administració de RTVE, aprofitant que acaba el seu mandat l’actual president de la Corporació, José Antonio Sánchez. El decret llei pretén aconseguir el nomenament tant del president de RTVE com de la resta dels nou consellers, però fonts parlamentaris desconeixen si es tracta d’una decisió transitòria presa arran del final del mandat de Sánchez o si es busca que completin un nou mandat, informa Europa Press.

Actualment, la llei de RTVE recull que els consellers han de ser votats per les Corts Generals, sis al Congrés i quatre al Senat, on actualment el PP té majoria absoluta. Per ser elegits, els candidats han de tenir el suport de dos terços de la Cambra corresponent en una primera volta i, si no aconsegueixen aquest suport, es preveu una segona votació en què n’hi ha prou amb majoria absoluta sempre que tinguin l’aval de la meitat dels grups del Parlament (quatre firmes al Congrés).

La llei exigeix elegir els candidats a les Corts

Quant a la selecció dels candidats per accedir al Consell d’Administració, la llei del setembre va crear un sistema de concurs públic a què poden presentar-se persones de reconeguda competència professional en la comunicació i que no estiguin immersos en cap causa d’incompatibilitat (no s’exigeix cap títol acadèmic). Aquesta selecció es deixa en mans d’un comitè d’experts elegit pels mateixos grups parlamentaris. Després d’un llarg procés de negociacions, les bases d’aquest concurs públic encara estan en procés d’aprovació a les Cambres –dimarts va rebre el vistiplau de la Mesa del Congrés i ha de passar per la del Senat.

Encara que al principi el reglament va ser pactat per tots els grups tret del PP, després que els serveis jurídics de les dues Cambres corregissin les deficiències legals detectades, el text resultant va ser recolzat pel PP i Ciutadans davant la protesta de PSOE i Units Podem. L’última discrepància va saltar pel disseny del Comitè d’Experts que seleccionarà els candidats. Segons les bases aprovades pel Congrés, el seu repartiment traslladarà la composició de la Comissió Mixta (Congrés-Senat), la qual cosa dona set seients a la suma del PP i Ciutadans i, per tant, capacitat de veto per elegir aspirants. Aquest canvi sembla haver sigut el detonador del decret llei que prepara el Govern.

Una presidència interina

A començaments d’aquest any, quan encara no hi havia acord sobre les bases del concurs públic, el PSOE va defensar la possibilitat d’emprendre una renovació urgent de RTVE 'a la vella usança', seguint el mètode de la llei anterior amb candidats designats pels partits, posposant el concurs públic per a futures ocasions. Ara, aquest decret llei podria seguir aquesta línia.

Notícies relacionades

Al seu torn, els membres de l’actual Consell d’Administració de RTVE van decidir dimarts, 19 de juny, triar una Presidència interina que ostenti la representació de l’òrgan, mentre el Ple del Congrés dels Diputats acorda una nova Presidència de la Corporació que assumirà també del Consell. Els directius de RTVE van decidir, per unanimitat, establir un sistema de rotació mensual entre cadascun dels seus membres. D’aquesta manera, i després d’una sessió extraordinària convocada a l’efecte el proper 10 de juliol, es coneixeria el nom de la primera persona que assumiria tal responsabilitat. A més, els consellers han sol·licitat un informe jurídic sobre les competències de la Presidència interina.

L’actual president, José Antonio Sánchez, conclou aquest divendres, 22 de juny, el seu mandat. Elegit president de la Corporació pel Congrés dels Diputats l’octubre de l’any 2014, Sánchez continuarà com a membre del Consell d’Administració de RTVE fins que es produeixi la renovació d’aquest òrgan.