TVE, Tele 5 i A-3 creen una plataforma digital gratuïta

Els tres grups televisius inicien el 14 de juny les emissions de LovesTV amb el sistema HbbTV

La nova tecnologia híbrida uneix la TDT amb internet i només és accessible des de televisors connectats a la xarxa

hbbtv

hbbtv

3
Es llegeix en minuts

Quan es va produir l’apagada analògica i l’encesa digitall’encesa digital a Espanya, al ja llunyà 2010, va entrar en funcionament l’actual Televisió Digital Terrestre, la TDT, un sistema que es va vendre com la revolució de panorama audiovisual però que, vuit anys després de la seva costosa implantació, s’ha quedat bastant limitat, i fins i tot obsolet, comparat amb les possibilitats que ofereix la televisió per internet. En vista d’aquesta realitat –cada dia més crua–, les principals operadores TVE, Antena 3 i Tele 5 van decidir unir esforços per posar al dia la seva tecnologia, aprofitant precisament la xarxa. I aquesta renovada TDT es posa oficialment en marxa aquest dijous, 14 de juny, al conjunt d’Espanya amb una plataforma audiovisual conjunta i gratuïta denominada LovesTV plataforma audiovisualLovesTV. És una unió de rivals realment insòlita, però dona una idea bastant clara del perill que aquestes operadores veien en el seu negoci, si no pactaven.

Així, i en un temps relativament ràpid, aquesta ‘joint venture’ públicoprivada ha posat en marxa una plataforma, gratuïta, que utilitza una tecnologia denominada HbbTV (Hybrid broadcast broadband TV). HbbTV (Hybrid broadcast broadband TV).D’aquest críptic terme –a sumar al ja infinit vocabulari tècnic–, només interessa tenir clar el concepte híbrid. És a dir,  es fusiona la TDT amb algunes de les possibilitats de la tele per internet. 

En utilitzar la xarxa, cal tenir en compte que aquesta plataforma només és accessible a través de televisors connectats a la xarxa (els coneguts com ‘Smart TV’), aparells que cada vegada més nombrosos a Espanya: es calcula que hi ha uns quatre milions (més del 15% del total del parc), encara que aquesta xifra segurament s’hagi disparat amb l’augment de vendes que sempre solen provocar els Mundials de futbol.Mundials de futbol.

Així, a partir d’aquest 14 de juny, tots els espectadors que tinguin un televisor ‘smart’ (i que el tinguin connectat a la xarxa) podran accedir a LovesTV, opció que estarà disponible,  en sintonitzar els canals TVE-1, La 2, Antena 3, La Sexta, Tele 5 i Cuatro, i prémer el botó blau del seu comandament a distància (el que fins ara era habitual per accedir al teletext). 

Esquema de funcionament de la plataforma HbbTV LovesTV / RAMÓN CURTO

A l’usuari, la nova opció de LovesTV li aporta funcionalitats fins ara només assequibles a les plataformes de televisió de pagament per internet (Movistar+, Vodafone, Orange...). I entre les possibilitats més interessants que s’incorporen a la –gratuïta– LovesTV destaquen poder recuperar tots els programes emesos durant l’última setmana en aquestes cadenes, l’opció de veure des del principi un programa que ja s’estigui emetent, accedir a una guia de programació millorada i, també, tenir una sèrie de recomanacions personalitzades de programes, segons els consums habituals de l’espectador.

La Hbbtv va néixer el 2009 com una iniciativa paneuropea per harmonitzar la TDT i la tele per internet. És, per tant, una tecnologia amb un recorregut per Europa (ja existeixen diverses plataformes com l’espanyola) i que també està en funcionament a Espanya, a través de RTVE i Televisió de Catalunya.

Notícies relacionades

“A TV-3 portem des del 2011 realitzant millores d’accessibilitat de la HbbTV”, explica Eugenia de Vilar, adjunta a la direcció dels Mitjans Digitals, que recorda que el 2015 van incorporar els subtítols amb aquest sistema, el 2017 van incorporar una opció infantil amb el Club Super3 i per a finals de juny tenen previst presentar la renovació total d’aquesta tecnologia, que ja suma 235.000 usuaris únics (HbbTV més ‘apps’ de fabricants). Segons les dades de l’última onada de l’EGM, a Catalunya hi ha 841.000 llars que tenen un televisor connectat a internet, el que suposa el 28% del total de llars de Catalunya.

De Vilar valora com a “sorprenent i important” la “transversalitat” d’aquesta primera plataforma híbrida a Espanya, i considera que és un gran avenç. “Quan es va crear ja es va plantejar la possibilitat de sumar-se algunes televisions autonòmiques que treballem amb HbbTV –recorda–, i encara que no va arrelar en aquell moment, sí que van dir els promotors que estaven oberts en un futur a incorporar nous socis”.