Israel amenaça de no organitzar Eurovisió

La ministra de Cultura insisteix que, si el festival no se celebra a Jerusalem, renunciaran

2018-05-17-netta-barzilai-ganadora-de-eurovisin-2018-editado

2018-05-17-netta-barzilai-ganadora-de-eurovisin-2018-editado

2
Es llegeix en minuts

La ministra israeliana de Cultura i Esports, Miri Regev, ha insistit que el Festival d’Eurovisió s’ha de celebrar a Jerusalem i, si no, haurà de tenir lloc fora d’Israel. En principi, Israel és el país amfitrió de la pròxima edició del certamen després que el guanyés el mes de maig passat la israeliana Netta Barzilai i la cançó 'Toy'Netta BarzilaiToy.

"Recomanaré al Govern que, si Eurovisió no es pot celebrar a Jerusalem, no siguem els amfitrions", va dir la ministra en una entrevista recollida aquest divendres, 8 de juny, pel'Jerusalem Post’. I va agregar: "La Unió Europea de Radiodifusió (UER) no pot decidir on celebrarà Eurovisió Israel".

Les paraules de Reguev es produeixen dies després que la selecció argentina cancel·lés un amistós cancel·lés amb la israeliana previst per a aquest dissabte, després del canvi d’ubicació de Haifa a Jerusalem, i la pressió rebuda per grups de boicot i amenaces als jugadors i els seus familiars.

El concurs musical europeu "costa a Israel 50 milions de xéquels (uns 12 milions d’euros). Està dissenyat per fer publicitat del país. És un xou musical bonic que porta tots els països aquí. Personalment, crec que, si no és a Jerusalem, seria un error invertir-hi aquests fons públics. Jerusalem és la capital de l’Estat d’Israel i no hem d’avergonyir-nos-en", va declarar Regev.

Malgrat que Jerusalem ha estat designat per Israel com la seva capital, el món no reconeix com a tal la ciutat, la part oriental de la qual està ocupada als palestins des del 1967.

Aquest consens històric va començar a canviar amb la decisió del president nord-americà, Donald Trump, de reconèixer la ciutat santa com a capital israeliana i moure aquí, el maig passat, laseva ambaixada de Tel-Aviv, pasque van seguir dies després Guatemala i el Paraguai.

Pessimisme

Fonts de la indústria cultural citades pel diari 'Yediot Aharonot' van assenyalar que cada vegada hi ha menys possibilitats que el concurs tingui lloc a Jerusalem, sobretot després de la cancel·lació aquesta setmana de l’amistós amb l’Argentina.

Notícies relacionades

"És difícil imaginar que laUER  acordi anar a un lloc on l’estrella de futbol més gran (Messi) no vulgui anar. Els executius de la UER tenen por que molts dels països que participen en Eurovisió decideixin no venir a Jerusalem, que ha estat assenyalada com una ciutat problemàtica per a aquest tipus d’esdeveniments, tant diplomàticament com políticament," va dir l’expert. Fonts de la UER haurien demanat a Israel que triïn una ciutat "menys divisiva i controvertida" que Jerusalem.

El digital conservador 'Arutz 7' assegura aquest divendres que els europeus han demanat a Israel que presenti almenys dues ciutats com possibles amfitriones de l’espectacle i que van mostrar la seva preocupació que l’esdeveniment sigui boicotejat de programar-se finalment a Jerusalem, on sí que es va celebrar el 1979 i el 1999.