TELE MUNICIPAL

Un 'Ciutadà novell', a Betevé

El periodista i actor Queco Novell descobreix les interioritats de llocs emblemàtics de Barcelona en una nova sèrie documental

novell

novell

2
Es llegeix en minuts
Olga Lerín

Queco Novell és un dels pilars de l'universpolonès de TV3. Però a partir d'aquest divendres, 27, aparca per unes hores la seva identitat fictícia de Rajoy i Felip VI per descobrir les interioritats de llocs emblemàtics de Barcelona en una nova sèrie documental, , que estrena la televisió municipal, Betevé (22.20 h).

És important destacar la grafia minúscula de , ja que l'actor reprèn aquí la faceta de periodista i, per tant, la curiositat innata de l'ofici. "El títol juga amb la meva qualitat de Novell des que vaig néixer i amb la meva condició de novell quan entro en llocs que no conec o no sé com funcionen, malgrat haver-hi passat mil vegades per davant", aclareix.

Queco Novell, en una estació de metro. / BETEVÉ

Al llarg de 10 capítols de 40 minuts, la producció de Minoria Absoluta se submergeix en entitats i instal·lacions de la ciutat, com el Gran Teatre del Liceu, l'Hospital Vall d'Hebron, el port, el zoo, Mercabarna, la Guàrdia Urbana, el cementiri de Montjuïc 

Taller de làpides

L'interès consisteix a veure "qui aixeca la persiana i encén els llums cada dia i qui fa que tot funcioni", això permet descobrir "l'aspecte més humà" de les persones que hi treballen i les feines que fan. Un exercici que deixa al descobert aspectes "bastants increïbles" d'un món que no és habitual per al ciutadà corrent. "Jo a vegades he anat al cementiri de Montjuïc i no m'havia plantejat mai qui feia les làpides. Un senyor m'ensenya com es fan",explica. 

Novell passa 48 hores a cada lloc. “Sempre voldries que fos més temps, però llavors estaríem parlant d'una altra història", admet. Així, veurem el experimentant “moments emotius, com el difícil part per cesària d'uns bessons” o “converses transcendentals al cementiri”. Tot i això, el periodista remarca que la sèrie té un to despreocupat. "No és un espai per morir-se de riure, sinó que és un programa simpàtic", matisa.

També el veurem utilitzant la batuta del mestre Josep Pons al Liceu, posant la veu de la megafonia del metro, patrullant en un cotxe de la Guàrdia Urbana, regatejant al mercat del peix a Mercabarna i compartint les feinesd'una drassana al port. 

Personatges coneguts com ara Carme Ruscalleda, Llucia Ramis, Juan Carlos Ortega (col·laborador d’EL PERIÓDICO) o Marina Rossell acompanyaran el presentador en alguns capítols.      

Temes polèmics

En aquest escaneig que la sèrie fa de Barcelona no hi figura la cara menys amable de la ciutat: narcopisos, ennobliment, massificació turística... "No hem fet periodisme d'investigació, sinó un altre tipus de programa", diu. Això sí, en alguna de les converses s'apunten qüestions polèmiques, com el futur del zoo, que Novell aborda amb els responsables de la instal·lació. 

Notícies relacionades

En aquest periple de parades emblemàtiques, la majoria carn de canó de la imprescindible , a Novell li ha quedat clavada alguna espina: la visita a can Barça en un partit de Lliga o de Champions. "M'hauria agradat ensenyar què passa al llarg del dia perquè a les vuit del vespre, quan l'àrbitre xiula, tot estigui a punt". Temps al temps.       

         

Temes:

Sèries