DE L'AUTOR DE 'THE WIRE'

Polèmica per una sèrie sobre la guerra civil

El projecte de David Simon i Mediapro centrat en les brigades internacionals genera controvèrsia a la xarxa

Les crítiques a l'obra 'A dry run' apunten al productor Jaume Roures, considerat independentista català

olerin42864337 us journalist  screenwriter and director david simon poses f180410132035

olerin42864337 us journalist screenwriter and director david simon poses f180410132035 / DIA DIPASUPIL

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El creador de l'aclamada 'The wire','The wire', David Simon, està desenvolupant amb la productora catalana Mediapro una nova sèrie de televisió, 'A dry run' (assaig general), sobre la història d'un grup de brigadistes internacionals un grup de brigadistes internacionalsque viatgen a Espanya per lluitar contra el feixisme durant la guerra civil. Després de fer-se públic el projecte, ha saltat la polèmica a les xarxes al considerar alguns que serà una obra 'partidista' donada la presència del productor Jaume Roures (Mediapro)Jaume Roures, considerat independentista.    

Segons avança el setmanari nord-americà 'Variety', la sèrie, que comptarà amb George Pelecanos i Dennis Lehane, guionistes que també van estar a 'The wire', seguirà els membres dels batallons Abraham Lincoln i George Washington entre els anys 1937, quan van participar en la batalla del Jarama, i 1939, quan van tornar als EUA.

Fonts de Mediapro han confirmat a Efe que el projecte està "en una fase molt inicial" i que tindrà sis episodis d'una hora de durada cada un, centrats en la peripècia dels brigadistes durant la guerra civil.

En la publicació, Simon ha indicat que "la lluita espanyola contra el feixisme i el mal ús del capitalisme com a baluard del totalitarisme" representen "una narrativa política preeminent al segle XX i que encara continua" en l'època actual.

Considera, a més, que la guerra civil espanyola -de la qual ha visitat els llocs en què van transcórrer algunes batalles- va ser "un assaig general del remolí que havia d'arribar" posteriorment. Interessat en el "realisme", també afirma que el 1939 no va suposar "cap final feliç" i que quan la República va ser amenaçada, "el capitalisme va triar la tirania".

El projecte ja ha provocat controvèrsia a les xarxes abans de veure la llum. El líder de Podem, Pablo Iglesias, s'ha dirigit a Simon, al seu compte de Twitter, així que ha conegut la notícia. Això sí, ho ha fet en anglès: "T'estimo per @AoDespair. Per favor, no ens defraudis".   

El missatge d'Iglesias tampoc s'ha salvat de la polèmica. Una usuària, @pacis2017, li ha respost: "Sí, Pablo, podries interpretar el general Franco. T'agrada donar suport a 'cops d'estat' i no mostres respecte per aquells que pensen diferent de tu. A més, estimes dictadures com les de Veneçuela i Cuba".

El mateix Simon també ha rebut crítiques per la seva aliança amb el fundador de Mediapro, Jaume Roures, defensor del procés. @CarmenSanCarlos s'ha dirigit al productor nord-americà en aquests termes: "'És @AoDespair conscient que Roures i Mediapro estan intentant iniciar una altra guerra civil a Espanya? Abans de seguir endavant, hauria de llegir les diferents edicions de 'La guerra civil espanyola', d'Hugh Thomas. La guerra civil va ser un episodi molt trist de la història d'Espanya i no s'ha de prendre a la lleugera".       

Notícies relacionades

Simon ha contestat a aquesta usuària: "Ho he llegit tot. I soc conscient que molts a Espanya preferirien no fer reflexions sobre el passat. L'amnèsia absoluta és el camí preferit per alguns. Però em vaig entrenar com a periodista, per tant, això no ho puc canviar".   

Roures, per la seva part, ha comentat també a 'Variety' que 'A dry run' és un dels grans projectes de Mediapro en els pròxims mesos, "no només per la història, sinó pel que suposa treballar amb David Simon, un dels millors guionistes dels últims anys".