LA REGULACIÓ DE LA TELE PÚBLICA

Pacte del PSOE, Podem i Cs per prendre al PP el control de RTVE

Els tres partits de l'oposició acorden que el president i el consell d'administració de l'ens siguin elegits per concurs públic abans de l'estiu

El PSOE, Units Podem i Ciutadans han arribat avui un acord per a la immediata renovació del Consell d’Administració i el president de RTVE / EFE VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Després d'una llarga negociació, el PSOE, Podem i Cs han arribat aquest dimecres a un acord que permetrà que el PP deixi de tenir el control de RTVE, un poder que els conservadors exerceixen des del 2012 entre contínues denúncies de manipulació informativa. Els tres partits de l'oposició han pactat que tant el nou president, que substituirà José Antonio Sánchez, com el consell d'administració, que és el principal òrgan de decisió, siguin elegits per concurs públic.

Tots els majors d'edat i de nacionalitat espanyola que siguin llicenciats o comptin amb un títol de grau i no estiguin incursos en cap causa d'incompatibilitat es podran presentar a aquest concurs. Els aspirants seran avaluats per un comitè d'experts, i després de passar aquest tall, sis d'ells seran votats pel ple del Congrés i els quatre restants pel Senat. Per ser elegits hauran de comptar amb una majoria de dos terços de les cambres, llevat en el cas del president, en què n'hi haurà prou amb l'absoluta.

Termini de dos mesos

L'acord a què han arribat socialistes, morats i taronges estableix que tot el procés no es demori més enllà de dos mesos. No obstant, el pacte ha de ser validat abans pel Parlament, així que els tres partits estimen que el nou consell de RTVE serà elegit abans de l'estiu.

“S'ha perdut molt temps”, ha reconegut la portaveu parlamentària del PSOE, Margarita Robles. Aprovada per unanimitat el mes de setembre passat, la llei de renovació de càrrecs de RTVE estava encallada des d'aleshores. Els grups es van mostrar incapaços de desenvolupar el seu reglament. La situació només s'ha desbloquejat en els últims temps, després que el PSOE renunciés a la seva idea d'un mètode mixt, en què el president fos elegit per consens parlamentari i la resta del consell per concurs.

Notícies relacionades

El pacte haurà de ser sotmès ara al vistiplau de les meses del Congrés i el Senat. A la primera cambra, el PSOE, Podem i Ciutadans compten amb els vots suficients, però no a la segona. Tot i així, fonts dels tres partits de l'oposició anticipen que el PP no boicotejarà aquest acord gràcies a la seva majoria absoluta al Senat.

El pacte, en qualsevol cas, arriba en un moment molt rellevant: a poc més d'un any de les eleccions autonòmiques i municipals.