CARA A CARA TELEVISIU

Errejón i Madina protagonitzen un assossegat debat a 'Salvados'

Les coincidències es van imposar a les discrepàncies en un enfrontament on PSOE i Podem van deixar clares les seves diferències en la qüestió catalana

"El més radical que hem fet és que a Madrid, Barcelona i Cadis hi ha ordre", va proclamar el representant de la formació anticapitalista

undefined42540347 salvados  se pregunta  d nde est  la izquierda     el progra180318195257

undefined42540347 salvados se pregunta d nde est la izquierda el progra180318195257

3
Es llegeix en minuts
Juan Carlos Rosado / Madrid

‘Salvados’ ha recuperat aquesta nit el gènere del cara a cara amb un elegant debat a La Sexta entre Eduardo Madina (PSOE) i Iñigo Errejón (Podem) sobre la situació de l'esquerra espanyola. L'exdiputat socialista i el secretari d'anàlisi estratègica del partit morat han protagonitzat un enfrontament una mica versallesc en què les coincidències han predominat sobre les discrepàncies. Només les incisives preguntes del col·laborador d'EL PERIÓDICO Jordi Evole han aconseguit posar una mica de pebre a l'amigable conversa.  

Abans d'asseure's a debatre, Evole va reunir els dos polítics en un modest bar del barri madrileny de Villaverde perquè percebessin el desencant d'un grup de veïns amb els seus respectius partits. La falta d'il·lusió dels votants va quedar patent. "Per debatre sobre l'esquerra fa falta un quinto (de cervesa)", va començar dient un relaxat Errejón. La falta d'acord entre els dos partits de l'esquerra en la fallida investidura de Pedro Sánchez va ser la primera queixa ciutadana. "Era la primera vegada que negociàvem, però crec que haurem d'aprendre a cooperar perquè si no ens estarem barallant a l'oposició", va admetre Errejón. "Crec que Podem s'hauria hagut d'abstenir en aquella votació", va replicar Madina, que va abandonar la política fa uns mesos.  

El dirigent de Podem va defensar el pragmatisme del seu partit als municipis que governa amb una frase paradoxal: "El més revolucionari que es pot fer avui és posar ordre perquè es compleixin les normes i no hi hagi gent per sobre de les lleis". "Tindrem massa coincidències", va dir Errrejón abans de prendre el testimoni de Madina per definir les senyes d'identitat de l'esquerra. Però tot seguit va voler desmarcar-se del seu adversari en l'esquerra: "El PSOE és autor d'alguns dels millors avenços a Espanya i de les principals desil·lusions".

L'exemple de Trump

L'auge de la dreta va ser un altre dels assumptes que van sortir a la palestra. "Donald Trump és un personatge nefast, però quan hi ha un actor polític que et guanya, una mica has d'escoltar perquè ofereix seguretat", va reconèixer Errejón. El seu adversari va intentar també marcar el territori amb l''enemic' i va assegurar que "l'esquerra ha tingut al·lèrgia al concepte de competitivitat". "Però jo crec en una economia de mercat regulada", va afegir. 

Errejón va agafar el guant, però no va arribar a confessar-se anticapitalista: "Confio en un sistema menys depredador, però si només dius això ets un predicador: mentre ho posem en pràctica s'ha de millorar la vida de la gent". El diputat de Podem va seguir per la via de la moderació i va apel·lar a l'experiència de govern del seu joveníssim partit: "El més radical que hem fet és que a Madrid, Barna i Cadis hi ha ordre: ningú pot dir que hagi perdut un sol dret".

Aquesta falta de rivalitat política va ser aprofitada per Jordi Evole per deixar-li anar: "Estàs molt amb l'ordre i la vara..." "Ja, ja, que m'he passat", va contestar preocupat Errejón abans de respondre a la pregunta de si temia "decebre" els seus votants. "No, és una convicció ferma. Fa un any potser no ho hauria expressat de la mateixa forma, però és així". 

Divergències sobre el procés

Notícies relacionades

La crisi de Catalunya va ser un dels assumptes en què es van veure més clares les diferències. "Quan va passar tot vaig pensar que s'estava fent miques el mirall en què sempre em vaig mirar, aquell model de convivència català", va confessar Madina afligit. La situació carcerària d'Oriol Junqueras va aprofundir les discrepàncies. "És una barbaritat que estigui a la presó provisional quan és innocent mentre no es demostri el contrari ", va argumentar Errejón abans que Madina li esmenés la plana: "M'estranyaria que el jutge prengués una decisió així sense conformitat a dret".

Els dos polítics van fer examen de consciència al parlar del fracàs del pacte per desbancar Rajoy del govern. "Hauríem d'haver sigut més flexibles per arribar a un acord", va confessar Errejón. "Nosaltres ens vam abstenir en la investidura de Rajoy perquè el següent pas eren terceres eleccions", es va excusar Madina. "El PP mai hauria fet això amb vosaltres", va sentenciar el dirigent de Podem.