estereotips encoberts

Tots els nens dels espots són esvelts i blancs

Un estudi de la Pompeu Fabra confirma "el domini del patró físic, intel·lectual i social occidental i els seus ideals"

nios

nios

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Podia ser una sospita generalitzada, però ara un estudi de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ho ha confirmat: en els anuncis publicitaris de televisió per a menors de 9 anys només hi apareixen joves esvelts, de pell blanca i cabells castanys. El treball ha analitzat 133 espots des del gener fins al juliol del 2015 a Espanya, i un total de 427 personatges, atenent als seus trets, el rol social, l'estat emocional, la roba o el missatge corporal. 

L'investigador que ha coordinat l'estudi, Lluís Mas, conclou que els resultats confirmen "el domini del patró físic, intel·lectual i social dels estereotips occidentals i els seus ideals", ja que els personatges principals "tendeixen a anar vestits de manera informal i es mostren en acció, sols i feliços".

Notícies relacionades

L'objectiu de l'estudi és "descriure els estereotips dels protagonistes i els secundaris dels anuncis emesos per la televisió a Espanya i consumits per nens de 5 a 8 anys". 

Lluís Mas (UPF), Maddalena Fedele (Universitat Ramon Llull) i Olatz Larrea (UIC-Universitat Internacional de Catalunya) són els autors de l'informe -publicat fa poc a la Revista Mediterránea de Comunicación-, que consideren que és un treball pioner en aquest camp.