DERIVA MASCLISTA A LA TELE ESTATAL

Indignació contra TVE per mostrar infermeres sexis a 'Telepasión'

El Consell General d'Infermeria i els sindicats sanitaris protesten per la "imatge vexatòria" i "sexista" que es va donar de les professionals a l'especial nadalenc

telepasion

telepasion

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Madrid

El programa ‘Telepasión’ emès per TVE-1 la nit de Nadal no para de rebre crítiques per mostrar les infermeres amb minifaldilla i vestuari sexi al costat d'homes completament vestits. Després de la pluja de denúncies i queixes provocada a les xarxes socials, el Consell General d'Infermeria ha remès una carta al president de RTVE per manifestar-li la seva indignació per la “imatge vexatòria” de les infermeres, a les quals s'exposa com una “icona sexual” en aquest especial nadalenc. El Sindicat d'Infermeria (Satse) ha denunciat també “la imatge sexista, estereotipada i retrògrada” del personal femení sanitari que es va projectar en un dels números musicals del tradicional espai de TVE.

En la seva carta, el president del Consell General d'Infermeria, Florentino Pérez Raya, trasllada al màxim responsable de RTVE, José Antonio Sánchez, el seu “disgust i indignació per la imatge que va donar la cadena de televisió respecte de la professió d'infermera i dels seus professionals”. “Quan els programes d'entreteniment, sèries o pel·lícules presenten i proposen la infermera com una icona sexual, es degrada la seva imatge, obviant que estem davant de professionals amb un alt nivell de qualificació, una formació acadèmica de quatre anys i dos anys d'especialitat”, adverteix abans de recordar que aquesta carrera universitària “requereix una exigent nota de tall per accedir-hi”.

Notícies relacionades

El president de l'organització professional apel·la a la llei general de publicitat per assegurar que “resulta vexatori l'ús de la imatge de la dona 'utilitzant particular i directament el seu cos o parts del mateix com mer objecte' o 'associada a comportaments estereotipats'”. “És una llàstima que la nostra televisió pública manifesti d'aquesta manera la falta d'enginy i agudesa de qui confon el humor amb la xavacaneria i el mal gust. Afortunadament, la dignitat de tota una professió no està subjecta a aquest tipus d'expressions de baix grau ni a la escassa intel·ligència dels seus creadors”, conclou.

Sindicat indignat

En aquesta mateixa línia, el Sindicat d'Infermeria (Satse) ha remès una carta als responsables de RTVE per traslladar-los “la seva més profunda indignació pel fet que s'hagi mostrat novament la imatge de la dona de l'àmbit sanitari (principalment infermeres) amb una vestimenta totalment inadequada que perpetua l'estereotip de professional sexi i provocativa”. La missiva recorda que les treballadores sanitàries apareixien “sense els pantalons de l'uniforme reglamentari, i per això, en algunes ocasions, se'ls veia la roba interior”. Segons el sindicat, el caràcter lúdic i festiu del programa “no pot servir d'excusa per mostrar les infermeres i altres professionals de l'àmbit sanitari com a simples dones lleugeretes de roba”. Per això, demana a RTVE que faci públic en algun dels seus programes el malestar que ha suscitat entre el col·lectiu d'infermeria aquest incident. “Fets com aquest no s'han de tornar a repetir”, afirma.