POLÈMICA RACIAL

El negre ajuda el blanc a Hollywood

La nova sèrie 'Kevin (probably) saves the world' provoca crítiques per mantenir el concepte de la servitud

zentauroepp39600247 170808103849

zentauroepp39600247 170808103849

4
Es llegeix en minuts

Hollywood no n’aprèn. O, en el millor dels casos, li costa molt sortir dels tics de racisme inserits al seu ADN cultural. Això explicaria que, menys d’un any després de l’escàndol que es va organitzar als Oscars (l’absència d’actors negres en les nominacions), torni a fer-ne de les seves: s’han presentat dues noves sèries que han tornat a crear polèmica per caure en esquemes racistes: 'Confederate', distopia dels productors de 'Joc de trons' que planteja la possibilitat que els esclavistes del sud van guanyar la guerra de secessió, i Kevin (probably) saves the world, obra amb el vell argument del servicial negre que té la missió d’ajudar l’heroi blanc a triomfar.

Recels

'Confederate', l’encàrrec de la HBO a David Benioff i D. B. Weiss, ja ha enervat les xarxes socials i ha despertat recels entre els internautes. Després de fer-se públic el projecte, April Reign, que va estar darrere del mediàtic 'hashtag' #OscarsSoWhite, va llançar una campanya en què instava els espectadors de 'Joc de trons' a tuitejar un altre 'hashtag', #NoConfederate, durant l’emissió del tercer episodi de l’actual entrega. La seva iniciativa va ser 'trending topic' als EUA i segon a nivell mundial.

«¿Quina confiança hauríem de dipositar en dos senyors que no poden parlar de races a la seva pròpia sèrie i han hagut de passar set temporades perquè introdueixin personatges rellevants de color?», va declarar Reign a 'The Hollywood Reporter'.  

 A les xarxes, la pregunta és si els actors negres es prestarien a treballar a la polèmica sèrie. «Depèn del paper, com sempre, però soc més que escèptic sobre el projecte en general», va advertir a Twitter un d’ells, Don Cheadle.

Stephane Dunn, professor de la Universitat Morehouse, també va expressar els seus dubtes: «Vivim en una societat que encara té arrelada una orientació cap a la supremacia blanca. I per a l’artista i activista Bree Newsome, el moviment d’oposició a 'Confederate' «no és una qüestió històrica, sinó que també està relacionat amb el fet que la fantasia es limita a la imaginació de l’home blanc».

«'Confederate' dona la raó als que es queixen que els directors blancs o les cadenes blanques són els que porten aquesta mena de projectes», va denunciar Stephane Dunn, un altre dels participants en el fòrum.

I una setmana després de llançar-se el 'hashtag' #NoConfederate, la cadena ABC (Disney) ha tornat a sulfurar amb la seva nova sèrie per a l’octubre, 'Kevin (probably) saves the world' (Kevin (probablement) salva el món), que recupera el criticat argument del 'Magical negro', un recurs argumental molt utilitzat a Hollywood: planteja una trama en què la missió del personatge negre és ajudar l’heroi blanc.

Un dels exemples més exitosos d’aquest recurs és el paper de la vident (Whoopi Goldberg) a la cinta Ghost (1990). Més recentment, es pot veure en el personatge de Gus Mancuso (Laurence Fishburne), a Passengers (2016). Però el paradigma de 'Magical negro' és Morgan Freeman: 'Robin Hood: Príncep dels lladres' (1991), 'Cadena perpètua' (1994), 'Como Dios' (2003), 'Continuo com Déu' (2007), a la trilogia de 'Batman' de Christopher Nolan...

Àngel negre

A la nova sèrie, Kevin (l’actor Jason Ritter) és un perdedor i un egoista a qui un ésser celestial, Yvette (Kimberly Hebert Gregory), li ofereix una oportunitat de redempció. Ell és blanc, i ella, negra.

Per rebatre les crítiques racistes, Tara Butters, cocreadora (blanca) de la sèrie, va apuntar en la presentació (diumenge passat, a Los Angeles) que Yvette no és l’àngel guardià de l’heroi blanc. «A mesura que es desenvolupa la sèrie es comprovarà que si bé el seu paper és ajudar Kevin, aquest també l’ajudarà a ella, i acaben creant una interessant associació», va assegurar Butters.

Notícies relacionades

Però els arguments dels responsables de 'Kevin (probably) saves the world' no han convençut els activistes, que a través de les xarxes socials han carregat contra aquest nou exemple del que consideren una demostració del racisme latent que hi ha a Hollywood, i que ja va quedar clar en l’escàndol que es va organitzar en l’entrega dels Oscars més blancs dels anys 2015 i 2016.

Spike Lee 

El terme 'Magical negro' va ser popularitzat el 2001 pel director Spike Lee, molt crític amb les grans 'majors' de Hollywood, que mantenien aquest estereotip en moltes de les seves produccions, com era el cas de 'La milla verde' (1999) i 'La leyenda de Bagger Vance' (2000). «Mentre els negres són linxats per tot arreu, el 'caddie' Bagger Vance (Will Smith) només està ansiós per aconseguir millorar el 'swing' de Matt Damon», criticava el director de 'Malcolm X' (1992), desesperat al comprovar que tot segueix igual a Hollywood: «Segueixen fent el mateix de sempre, reciclar el bon salvatge i l’esclau feliç». 

Presentació de la sèrie de la cadena ABC 'Kevin (probably) saves the world'.  /  Willy Sanjuan / (INVISION / AP)