HUMOR UNIVERSAL

Un 'Polònia' a l'Afganistan

Un programa de la cadena Tolo TV ridiculitza senyors de la guerra, policies i polítics corruptes amb paròdies que arrasen entre el públic

olerin39284282 television  humor afganistan170713174646

olerin39284282 television humor afganistan170713174646

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Si l'existència de programes com `Polònia’ i ‘Homo zapping’són un bon baròmetre per mesurar la salut democràtica de la societat i el sentit de l’humor de la casta política i els famosos, la paròdia també pot servir com a vàlvula d’escapament davant de situacions adverses, o molt adverses. I un exemple d’això el trobem a l’Afganistan, país en permanent conflicte armat, on Tolo TV, una cadena bolcada en l’entreteniment, arrasa amb el programa 'Shabake Khanda' (literalment, 'El Canal de l’Humor').

El xou, protagonitzat per Nabi Roashan, Siar Matin i Ibrahim Abed, inclou monòlegs, improvisacions, màgia, actuacions, rialles enllaunades i fins i tot preses falses al final de l’emissió (¿els resulta familiar?), i s’ha convertit en una nosa per als arrogants senyors de la guerra i els policies i polítics negligents, que es veuen ridiculitzats a la pantalla en atrevides paròdies.

L’humor pot ser un negoci arriscat a l’Afganistan, tot i que 'Shabake Khanda' –en antena des de fa dos anys– diu les veritats als seus poderosos com cap altre espai. Aquesta cita setmanal fa una crida als còmics més valents del país per denunciar la corrupció, l’abús i els tripijocs polítics recorrent a la sàtira.

UN ATAC KAMIKAZE

Per exemple, un recent episodi la va prendre amb el ministre de Defensa en persona, famós per adormir-se durant les reunions oficials. «Wazir Sahib, ¿us he de despertar per defensar el país? Dormiu mentre un kamikaze suïcida ens ha vingut a atacar», exclama un dels actors, il·lustrant la irritació del país davant de la galopant inseguretat.

En un altre capítol, apareixia un oficial de l’Exèrcit que havia perdut el vehicle blindat en una aposta de joc, i fins i tot un policia obligat a dimitir per mantenir relacions amb un 'bazi bacha'. Es tracta d’una pràctica tradicional entre els homes de totes les edats consistent a disposar d’un noi jove com a esclau sexual. «Sota l’aparença de comèdia, demostrem la realitat de la vida a l’Afganistan», assenyala Rafi Tabee, productor de l’espai. «Una comèdia és més divertida quan conté una mica de veritat –afegeix–. A més a més, en un país sumit en la tragèdia, fem riure».

Amb cada nou  episodi, el xou, en antena des de fa dos anys, sembla encara més audaç

No és pas estrany que 'Shabake Khanda' s’hagi guanyat la reputació de buscar-se problemes al revelar veritats que molesten. Tot i això, amb cada nou episodi, el programa sembla encara més audaç.

Un dels seus blancs favorits és la figura d’un impressionant senyor de la guerra, conegut per la seva afició a la beguda, a qui un dels actors sempre imita amb una cartutxera en bandolera carregada d’ampolles de licor en comptes de munició. Un altre dels esquetxos més aplaudits és un en què el president afganès, Ashraf Ghani, tracta de convèncer un exsenyor de la guerra que renunciï a disparar trets per celebrar un acord de pau. «Per l’amor de Déu, ¿és realment necessari? ¿Vols tornar a la llista negra?», exclama, preocupat, el cap d’Estat. «Impedir aquesta celebració és com fer un arròs sense arròs», replica el seu interlocutor, flanquejat per un llançacoets. «Doncs llavors, dispareu a les muntanyes o als deserts, però no a Kabul», implora el president.

SENSE ELECTRICITAT

En altres gags, comèdia i realitat es confonen. Per exemple, un parlamentari es queda sense llum per no haver pagat la factura. «Si no em restableix el subministrament immediatament, seré jo mateix qui el desconnecti a vostè», increpa al responsable de la companyia. En realitat, el polític no ha pagat mai el seu rebut.

Aquest tractament humorístic, en un país de cultura patriarcal –en què tot el que es percep com a humiliant pot desencadenar la violència–, ja ha tingut conseqüències, tal com explica un altre dels actors, Siar Matin: «Dos homes armats van irrompre a casa meva dient: ‘Vostès es burlen dels nostres líders. Això no ha de passar més’».

Notícies relacionades

Els partidaris del cap de l’Estat han llançat advertències a Ibrahim Abed, que imita a la perfecció el president i els seus famosos canvis d’humor. «Fer comèdia aquí és tan perillós com matar una vaca a l’Índia», reflexiona un altre dels intèrprets, Nabi Roashan. «La gent enfadada et persegueix», revela. D’altres, en canvi, han establert un feedback especial amb l’equip de 'Shabake Khanda': «El públic es dirigeix a nosaltres en comptes de fer-ho als seus representants polítics per resoldre els seus problemes», explica  Matin.

I és que l’humor és una escapatòria en un país on cada vegada l’esperança és menor, amb un conflicte bèl·lic que s’estén mentre l’atur i la corrupció augmenten.