ENTREVISTA

Paula Vázquez: "M'identifico amb #0 perquè el paper de la dona no està sexualitzat"

La presentadora d''El puente' es queixa que Antena 3 pugui seguir emetent "refregits obsolets" de quan tenia 20 anys sense el seu "permís"

undefined38587519 television  programa  el  puente  con paula vazquez  foto iv170526135253

undefined38587519 television programa el puente con paula vazquez foto iv170526135253 / Ivan aBermejo

4
Es llegeix en minuts
JUAN CARLOS ROSADO / MADRID

Paula Vázquez torna a la tele després de tres anys d’absència amb El puente, innovador docu-reality que avui estrena el canal de pagament #0 (22.00 hores) i amb el qual pretén redimir el gènere de totes les seves impureses.

¿Què li suposa tornar a la tele? Començar de Zero [riu]. ¡Que maco! Em van dir que el projecte venia sense presentador i que va ser Fernando Jerez [director de #0] qui em va proposar. Estic agraïda que se’n recordés de mi per a un format que a priori s’acostuma a oferir a homes, per ser aventures i fora d’Espanya. Estic encantada amb l’esforç que fem perquè tingui una factura elegant. Ho vaig dir en un tuit: «Vam anar a fer un programa i ens ha sortit una pel·lícula».

¿Per què enganxarà? Perquè no és un reality convencional, ja que el públic no té res a opinar: no es nomina, no s’expulsa i ets un mer espectador, cosa que genera moltíssim contingut, encara que no ens ho imaginàvem. Estem acostumats a haver de reactivar el reality perquè passin coses perquè és diari, i aquí són només vuit capítols. És perfecte perquè hem tingut temps de condensar tot el que passa. I d’una manera semblant a com s’explica a Perdidos, amb salts de temps.

¿Surt més la seva faceta d’actriu? Els presentadors intentem fer la nostra feina el més creïble possible dins d’un guió que t’escriuen, amb el qual en certa manera actuem. No entenc per què seguim sense drets i A-3 pot continuar emetent els diumenges refregits de quan tenia 20 anys sense el meu permís. Aquelles imatges estan obsoletes i agrairia que em demanessin autorització. Però si em paguessin com als actors, ho agrairia encara més.

¿Ha rebut ofertes aquests anys? Algunes no suposaven un repte per a mi perquè ja estaven fetes, com és el cas de Supervivientes. No ho he dit, però com que Raquel Sánchez Silva ho va explicar... puc dir ara que ho vaig rebutjar: no s’assembla a quan vaig fer La isla de los famosos.

Tres anys sense treballar és un luxe. Vaig començar amb 16 anys i  vinc d’una família molt humil. Des del principi vaig pensar que no seria una carrera de fons, sinó un esprint. Per això vaig invertir i vaig fer un pla B, C i D. Ara em puc permetre retirar-me. Mentalment ja estava retirada: ni tan sols tinc mànager. He comprat un terreny a Galícia per fer-me una caseta de pedra i vidre. Em retiraré allà, ja que he fet els deures.

¿No va influir en la parada el fet que Antena 3 no li renovés? Però vaig tenir ofertes d’altres llocs. El que passa és que no m’agradava el que veia i no volia defensar coses amb les quals no m’identifico. En canvi, m’identifico amb #0, perquè el paper de la dona no està sexualitzat i puc aspirar a tenir el meu propi programa de prime time.

¿Ha notat la presència d’alguna mà negra durant aquests anys? Jo tinc enemics en aquesta professió perquè fa 25 anys que treballo. Però necessitava parar per la meva salut emocional i física. Vaig congelar els meus òvuls per preservar la meva maternitat per si un dia sentia l’instint maternal que ara no sento.

Notícies relacionades

També va parar després de Fama, a Cuatro. Allò va ser un tema moral. Em vaig criar amb les meves àvies en una aldea gallega amb mentalitat de poble i volia que només parlessin de la meva feina. I que estiguessin orgulloses i no sentissin vergonya. A totes les pel·lícules que em van oferir, incloent-hi una de Bardem, havia d’ensenyar els pits. Vaig renunciar a treballs en els meus inicis perquè no entenc l’entreteniment com un lloc on humiliar-te i abusar de tu. Per això tinc una clàusula d’objecció de consciència en tots els meus contractes per la qual deixo clar que la vida privada de la gent no m’interessa. És més, m’arriben a dir que he de fer Supervivientes en biquini i contesto: «No, això ho farà ta mare».

¿Quina tele ha vist retirada? He vist que a A-3 no hi ha dones en entreteniment. Hi ha homes que tenen tres o quatre programes al mateix temps, però cap dona, excepte Susanna Griso, que fa periodisme. Quan vaig sortir d’A-3, em van dir que no tenien programes d’entreteniment. I Manel Fuentes en té dos i l’altre en té tres. ¿Això com es diu? Jo en dic misogínia. De cop, les dones no entretenim. ¿Què som, floreros? Hi ha presentadores que cobren sou de col·laboradores quan tenen més protagonisme que ells. Jo no arribaré a cobrar el que ha cobrat en prime time Xavier Sardà. ¿Per què, si faig la mateixa audiència?