L'humor a judici

Dani Mateo no callarà davant la "campanya de la por" contra 'El intermedio'

L'humorista català explica a Catalunya Ràdio que "el problema no és la creu del Valle de los Caídos, sinó el que hi ha sota"

El col·laborador d''El intermedio' afirma que la querella és "un tema ideològic, polític" i el que molesta és "el programa sencer", no l'acudit denunciat

zentauroepp35507522 el intermedio dani mateo foto roberto garver170525164236

zentauroepp35507522 el intermedio dani mateo foto roberto garver170525164236 / EL INTERMEDIO DANI MATEO FOTO ROBERTO GARVERROBERTO GARVER

3
Es llegeix en minuts

Després de declarar davant un jutge, dimecres, l'actor i humorista Dani MateoDani Mateo va aprofitar una entrevista telefònica amb Mariola Dinarès, responsable del programa ‘Popap’ de Catalunya RàdioMariola Dinarès, per defensar la llibertat d'expressió, i va afirmar que el judici a què estan sotmesos Gran Wyoming i ell mateix és un tema "polític", una "campanya de la por", d'imposar l'autocensura. I davant aquestes amenaces, ell no pensa callar. 

Dani Mateo va explicar que en la compareixença li havien preguntat si sabia qui havia fet el Valle de los Caídos, el seu significat i altres "tonteries", i en especial si ells "tenien la intenció d'ofendre la creu, com a símbol". I que li van explicar al jutge, "una vegada més", que "la nostra intenció no era aquesta, sinó criticar el Valle de los Caídos i el cabró que hi ha a dins. Però de la creu no vam dir més; és lletja, i prou", va dir.

Perquè "el problema no és la creu, sinó el que hi ha a dins", va afegir: "Aquest és el problema, el que hi ha a dins, sota de la creu. Hi ha algú a qui no li agrada que es toqui [aquest tema]. Tu fas una broma sobre el Valle de los Caídos i és igual si t'estàs burlant de la creu o d'un arbre. El que no volen és que t'hi acostis, perquè el Valle de los Caídos és seu. També hi ha una Espanya que és seva, i no volen que te'n riguis d'ella. I aquest és el problema més greu. Aquí ningú es creu que m'han denunciat a mi, o al programa, per ofenses religioses. Nosaltres hem rebut cartes de sacerdots dient que això [la denúncia, el judici] és una vergonya. Aquest és un tema ideològic, polític… i el que els molesta és el programa sencer, no aquest acudit en concret".

Sobre l'embolic judicial [tancament i reobertura del cas a instàncies de l'Audiència], Mateo va indicar que algun possible error de forma o algun dels tràmits ha pogut portar a la reobertura del judici, perquè, en cas contrari, “la conclusió que en podríem extreure és perillosa, que ni tan sols es respecta la decisió d'un jutge”.

AVÍS A NAVEGANTS

"Jo puc fer broma, però no em fan cap gràcia algunes de les coses que estan passant en aquest país", va insistir l'humorista, que va ser contundent: "Hi ha una campanya de la por. I com més ens puguem comunicar amb la gent, menys seran els esforços perquè això no passi. Hi ha avisos perquè a la gent li tremoli una mica el dit a l'hora d'entrar a Twitter, a l'hora de sortir a un escenari, aparèixer a la tele… És això de: 'Eh, que estem aquí, us estem vigilant'… I això em fa molta ràbia".

Quan Dinarès li va preguntar si 'El intermedio' havia sigut denunciat abans, Mateo va aclarir: "És la primera vegada en sis o set anys de programa. És com un termòmetre. No estem en un bon moment, diria jo". Sobre si aquest procés els ha condicionat d'alguna manera a l'hora de fer el programa, l'humorista va dir: "No, espero que no. Perquè això també funciona d'una manera molt inconscient. Influeix en els guionistes. Ells ho saben. Si hi ha una condemna d'un any a una noia, Cassandra, per fer un acudit sobre Carrero Blanco, estic convençut que hi ha gent que, quan entra a Twitter, abans de fer un acudit sobre el tema, s'ho pensa i el fa sobre qualsevol altra cosa. I si fem això, ja han guanyat”.

AUTOCENSURA I LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

Notícies relacionades

Sobre si la idea és autocensurar-se, Mateo va indicar: "És clar. Jo crec que [l'autocensura] és l'objectiu final. Que la gent digui, deixa, no cal fer-ho, per si de cas. ¿Per si de cas? ¿Què? Estem parlant de la llibertat d'expressió. És un pilar fonamental. I tu tens dret a no escoltar-me, a no fer-me cas, però no que jo no pugui dir el que penso o una cosa que té gràcia. I és així com es comença”.

Després va aclarir: "A mi em paren cada dia, però el que no faré serà callar, perquè no ho he sabut fer mai. A més, és una responsabilitat nostra. Si no fem ús del dret a parlar, ens el prendran” Malgrat tot, Mateo es va mostrar optimista: "Ens demanen d'un a tres anys. És que és molt fort. Més que Messi, ha ha ha. Però jo soc optimista. Vull pensar que la llibertat d'expressió s'acaba obrint camí. I tampoc és qüestió de tractar-nos com màrtirs amb aquest tema. El problema sempre ha sigut el mateix: el Govern no vol que es parli. I la nostra responsabilitat és que aquesta parcel·la de la llibertat d'expressió, almenys aquesta, l'hem de defensar”.