ACCIÓ JUDICIAL CONTRA L'HUMOR

Gran Wyoming i Dani Mateo, davant el jutge pel seu gag sobre el Valle de los Caídos

El presentador i el col·laborador d''El intermedio', de La Sexta, declaren durant una hora i mitja a causa d'una querella per un delicte d'"incitació a l'odi"

jgblanco37950619 170406083913

jgblanco37950619 170406083913

2
Es llegeix en minuts

L'humorista Gran Wyoming, presentador del programa 'El intermedio', a La Sexta, i el seu company i col·laborador d'aquest espai Dani Mateo, han hagut d'anar aquest dimecres al Jutjat d'Instrucció número 4 de Pozuelo de Alarcón, perquè el jutge els prengués declaració a causa d'un gag sobre la creu que presideix el Valle de los Caídos.

Els dos humoristes han hagut d'anar als tribunals després que la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Madrid ordenés al jutge que admetés a tràmit una querella per delicte d'incitació a l'odi presentada per l'Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos, a causa de l'acudit esmentat. La declaració del presentador i de l'actor ha començat cap a les 9.30 hores i ha durat una hora i mitja, aproximadament.

En el programa, presentat per Gran Wyoming, Dani Mateo va deixar anar aquest acuditGran Wyoming: "El Valle de los Caídos alberga la creu cristiana més gran del món, amb 200.000 tones de pes i 150 metres d'alçada, el triple del que fa la torre de Pisa. I això és perquè Franco volia que aquesta creu es veiés de lluny. Normal, perquè ¿qui havia de voler veure aquesta merda de prop?".

ARXIVADA EN UN PRIMER MOMENT

En un primer moment, el jutge de torn del cas ho va arxivar al no trobar indicis del mencionat delicte, regulat en l'article 510 del Codi Penal, si bé la Sala va estimar el recurs d'apel·lació interposat per l'associació, i va ordenar obrir una investigació per aclarir si es va cometre aquest delicte o bé el de menyspreu de sentiments religiosos previst en l'article 625 del mateix codi. Wyoming va assenyalar al seu dia que, curiosament, "la indignació sempre arriba del mateix signe polític".

Un dels magistrats, Alejandro Benito López, va discrepar dels seus companys i va emetre un vot particular assenyalant que no veu raó per imputar-los cap dels dos delictes assenyalats en virtut de la llibertat d'expressió dels comediants "ja que així ho requereixen el pluralisme, la tolerància i l'esperit d'obertura, sense els quals no existeix la societat democràtica".

HUMOR O DELICTE

Per la seva banda, els magistrats Vicente Magro i Isabel María Huesa van considerar que la decisió del jutge d'Alcorcón d'arxivar l'assumpte "comporta una minva del dret a la tutela judicial efectiva" dels querellants i que els fets "poden determinar l'existència d'un delicte que està proliferant els últims temps, com és el d'odi".

El jutge d'Alcorcón entenia que l'expressió "qui havia de veure aquesta merda de prop", referint-se a la creu dels caiguts, no suposa un atac a la religió sinó a només una obra arquitectònica, així que no hi havia cap delicte. No obstant, la sala va considerar que el que va dir en el programa és un "atac d'òbvia connotació religiosa", realitzat en un mitjà de comunicació "de rellevant audiència" que, "de cap manera", pot estar emparat en la llibertat d'expressió a l'afectar els sentiments religiosos dels querellants.

Notícies relacionades

Afegeixen que la creu del Valle de los Caídos esmentada en el programa no és només una obra arquitectònica o cultural, "sinó un objecte d'evident contingut religiós sobre el qual la part querellant troba una ofensa en la seva exposició pública que cal evitar per no danyar els legítims drets dels perjudicats a no haver de suportar l'ofensa a la creu esmentada".

S'haurà de veure com queda el cas, considerat un esglaó més de l'atac a la llibertat d'expressió en l'actualitat. Però com que d'humor no els en falta, Dani Mateo va arribar a demanar 'perdó' ballant davant de la polèmica creu.